Crisi de la Covid

Premis Nobel i exmandataris mundials demanen suspendre les patents de vacunes

  • Hollande, Sirleaf, Brown, Yunus i Stiglitz, alguns dels signants

Un sanitario, con una vacuna contra el covid

Un sanitario, con una vacuna contra el covid / Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts

Premis Nobel i ex caps d’estat o de govern van demanar en una carta pública una suspensió temporal de les patents de les vacunes contra la Covid-19 i van convidar el president nord-americà, Joe Biden, a recolzar la iniciativa. La supressió de la propietat intel·lectual de l’immunitzant és «una etapa vital i necessària per acabar amb la pandèmia», consideren els 170 signants de la carta, entre ells els l’expresident de França François Hollande, l’expresident de Libèria Ellen Johnson Sirleaf i l’ex primer ministre britànic Gordon Brown.

«Estem esperançats per les informacions segons les quals la vostra administració està examinant una suspensió temporal dels drets de propietat intel·lectual de l’OMC durant la pandèmia, com van proposar Sud-àfrica i l’Índia», diuen en un carta també firmada per diversos premis Nobel, com Muhamad Yunus (pau), Joseph Stiglitz (economia) i Françoise Barré-Sinoussi (medicina).

Després de ser enviada a l’OMC el 2 d’octubre, la proposta de Sud-àfrica i l’Índia va rebre el suport de diversos països en vies de desenvolupament i l’oposició de la majoria de països occidentals, on es troben les seus de les grans farmacèutiques.

Suspensió temporal

Notícies relacionades

El text proposa una suspensió temporal d’algunes de les obligacions de l’Acord sobre els Aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual relacionats amb el Comerç (ADPIC) perquè qualsevol país pugui produir la vacuna sense preocupar-se de disposar de la patent.

La majoria de països al món intenten vacunar el més ràpid possible les seves respectives poblacions per intentar frenar la Covid-19 i l’aparició de noves variants del virus que redueixin l’eficàcia de les vacunes.

Temes:

Coronavirus