A Lugones

Un tribunal no veu acarnissament en un assassinat amb 35 ganivetades

El TSJA redueix de 25 a 21 anys la condemna imposada a Ana María García, que va adduir, a més, que no tenia una relació de parella amb la víctima

Un tribunal no veu acarnissament en un assassinat amb 35 ganivetades
1
Es llegeix en minuts

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia d’Astúries (TSJA) ha estimat parcialment el recurs presentat per la representació legal d’Ana María García, la dona que va matar el seu nòvio amb 35 punyalades en un pis de Lugones el 17 de juliol del 2018. El tribunal elimina la circumstància agreujant d’acarnissament i la condemna ara a 21 anys de presó, reduint en quatre anys la pena de 25 que li va imposar la secció tercera de l’Audiència el desembre de l’any passat. 

Per la Sala Civil i Penal, els fets provats en la sentència d’instància no perfilen amb el rigor descriptiu necessari els elements característics de l’agreujant d’acarnissament, i troba en aquest punt el veredicte dels membres del jurat contradictori perquè tingui la racionalitat necessària que permeti aclarir qualsevol dubte respecte a això i, per tant, que desvirtuï la presumpció d’innocència de l’acusada per a aquest punt.

Notícies relacionades

A més, la Sala recorda, recolzant-se en nombrosa jurisprudència del Tribunal Suprem, que un nombre determinat, en aquest cas de punyalades, no determina per si sol l’acarnissament, sinó que es necessita la concurrència dels elements objectius i subjectius que el conformin. La sentència no és ferma i pot ser recorreguda en cassació davant el Tribunal Suprem.

La vista del recurs d’apel·lació es va celebrar la setmana passada al TSJA. El lletrat de l’acusada, José Luis Álvarez, va adduir que l’acarnissament no estava provat i que la víctima no havia patit, ja que estava en coma etílic. A més, va argumentar que va poder matar a conseqüència de la primera punyalada. També sol·licitava una reducció de la condemna al considerar que no existia l’agreujant de parentiu. Ana María García sempre va adduir que la víctima, Miguel Ángel Suárez Menéndez, no era la seva parella, sinó un company de borratxeres. I va insistir en una de les tesis que va defensar en el judici, que l’acusada va patir un brot psicòtic.

Temes:

Assassinats