Noves mesures

Restriccions a Catalunya per la Covid: així queden les mesures després dels últims canvis

El Govern autoritza la reobertura de centres comercials de dilluns a divendres

Es llegeix en minuts

El Periódico

El Govern ha suavitzat de nou lleugerament les restriccions adoptades a Catalunya per afrontar la pandèmia del coronavirus. Aquesta vegada el beneficiat principal dels canvis, que entren en vigor dilluns 8 de març i que tindran una vigència inicial de 7 dies, és el sector de la restauració: bars i restaurants podran obrir ininterrompudament fins a les 17.00 hores. En l’anterior relaxació de les mesures el focus es va posar en el comerç: des de l’1 de març poden obrir els centres comercials i els comerços de més de 400 m2 de dilluns a divendres, que estaven tancats des del 7 de gener. Aquests petits ajustos se sumen als adoptats el 8 de febrer, quan es van relaxar algunes mesures com el pas del confinament municipal al comarcal.

A continuació repassem com queden les mesures de restricció en els diferents àmbits

Mesures en vigor fins al 15 de març

EDUCACIÓ

Com a novetat a partir del 8 de març, s’autoritzen les activitats extraescolars als alumnes d’educació secundària, batxillerat i cicles formatius. Fins ara només estaven permeses les extraescolars i activitats esportives en les etapes d’infantil i primària. Des de l’1 de març ja estan permeses lassortides escolars amb pernoctació sempre que sigui en el grup bombolla. L’esport escolar s’equipara a l’esport federat i podrà entrenar-se en grups de més de 6 persones.

Segueix la presencialitat a les aules en etapes d’infantil, primària i secundària, i la semipresencialitat a batxillerat, cicles formatius i universitat. Una altra novetat, en l’àmbit universitari: a partir del 8 de març es permet la presencialitat amb un 30% de l’aforament. Serà cada universitat la que decidirà com distribueix aquest 30% de l’aforament.

RESTAURACIÓ

Novetat des del 8 de març: s’eliminen les franges diürnes i bars i restaurants podran obrir ininterrompudament de les 07.30 fins a les 17.00 hores. La franja nocturna es manté com fins ara: els locals que facin menjar per emportar podran servir sopars: de 19.00 a 22.00 hores si el client ve a recollir l’encàrrec, i fins a les 23.00 h si el local serveix menjar a domicili. Restaurants i bars podran obrir amb un 30% de l’aforament a l’interior i del 100% a les terrasses. La distància de seguretat serà de mínim de 2 metres entre taules. Les taules seran de màxim 4 persones (6 si són de la mateixa bombolla de convivència). Es prohibeix l’obertura de bars i restaurants situats en centres comercials. Els Mossos realitzaran inspeccions en aquests locals per garantir que compleixen les mesures de seguretat.

ESPORT

Novetat amb les noves restriccions: A partir del 8 de març es permet la reobertura dels vestidors en gimnasos i centres esportius, sempre mantenint les mesures de seguretat i amb un ús racional. També s’autoritza a l’esport federat reprendre les competicions per a les categories a partir dels 16 anys. Aquestes mesures se sumen a les ja vigents: els gimnasos poden obrir amb un 30% d’aforament i màxim sis persones i ús de mascareta en activitats de grup. Es manté la reobertura de les instal·lacions esportives a l’aire lliure, amb un 50% de l’aforament i també a les piscines, tot i que siguin en recintes tancats. Les competicions en l’àmbit estatal estan permeses des del 8 de febrer. L’esport escolar s’equipara a l’esport federat, de manera que podran entrenar-se en grups de més de 6 persones i participar en aquelles competicions autoritzades (de moment només les d’àmbit estatal).

COMERÇ

Les mesures s’han suavitzat en el comerç. Els centres comercials i els comerços de més de 400 metres quadrats podran obrir de dilluns a divendres amb aforament limitat al 30%, però no els caps de setmana, que només podran obrir les botigues considerades essencials (farmàcia, alimentació o les llibreries, incorporades, des del 8 de febrer com a establiment cultural). Seguiran tancats bars i restaurants situats en centres comercials.

MOBILITAT

Pas endavant en la mobilitat des del 8 de febrer: el tancament municipal passa a ser comarcal. D’altra banda, el toc de queda (de 22.00 a 06.00 hores) i el tancament perimetral de Catalunya segueixen vigent.

Les restriccions a Catalunya, per sectors

-Bars i restaurants

-Gimnasos i piscines

-Centres comercials i botigues

-Cines, teatres i sales de concerts

-Instituts, universitats i extraescolars

Et pot interesar

-Esport escolar i amateur

-Confinament i toc de queda