Testimoni televisiu

Les trucades al 016 van créixer al març un 61% respecte al febrer, després del testimoni de Rocío Carrasco

Les consultes ‘online’ sobre violència de gènere pugen un 281% i les peticions de consell per whatsap van ser més de 1.500

Les trucades al 016 van créixer al març un 61% respecte al febrer, després del testimoni de Rocío Carrasco
2
Es llegeix en minuts

Les trucades al 016 durant el mes de març van arribar a la xifra de 7.213, cosa que suposa un creixement del 61% respecte al mes de febrer, cosa que la delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, ha atribuït al testimoni televisiu de Rocío Carrasco.

En una roda de premsa, Rosell ha explicat que el servei d’atenció i assistència a les víctimes de violències masclistes sol registrar increments «sempre que hi ha una campanya», «un programa» o un «cas amb projecció mediàtica», perquè és quan «moltes dones s’autoidentifiquen» amb la violència que en aquests escenaris es denuncia o es mostra.

És per això que, ha indicat, la pujada en aquestes consultes es registra, especialment, a partir de la setmana del 22 de març, l’endemà que s’emetés el documental en què Rocío Carrasco va denunciar el maltractament que havia patit.

Aquestes dones que ara truquen al 016, ha indicat la delegada del Govern, són part de la «xifra oculta» que sí que es veu a les enquestes. Tal com ha recordat, segons la macroenquesta realitzada per Igualtat sobre aquest tema, gairebé el 80% de les violències de gènere no es denuncien, com tampoc es denuncia gairebé el 90% de la violència sexual.

Evolució en la societat

L’impacte de les declaracions de Carrasco s’ha reflectit també en la consulta ‘online’ al 016-online@igualdad.gob.es, on es va passar de les 53 del febrer a les 202 de l’últim mes (un 281% més). En relació amb el març del 2020, aquest servei va augmentar un 74%, ja que llavors es van realitzar 116 consultes.

Pel que fa al Whatsapp (600 000 016), es van registrar 1.547 consultes, 680 de les quals van ser pertinents, segons ha explicat Rosell. D’aquestes, 566 estaven relacionades amb la violència de gènere, mentre que 114 es referien a altres tipus de violència sobre la dona. Aquest servei es va posar en marxa el 10 de març.

Rosell ha indicat la «importància» de «donar llum i visibilitzar» casos de violència masclista en mitjans de gran impacte, però també ha destacat l’«evolució» de la societat i dels mitjans al tractar aquest tema. Així, ha comparat el tractament del cas de Carrasco, amb el d’Ana Orantes el 1997 o el de Nevenka el 2000. Sobre aquesta última ha recordat la «victimització secundària» que va patir.

Dues dones assassinades al març

Notícies relacionades

La delegada del Govern contra la Violència de Gènere ha completat les dades que recull el seu departament sobre aquest problema assenyalant que durant el mes de març s’han comptabilitzat dos assassinats per violència de gènere, la meitat que en el mateix mes de l’any passat i les mateixes que el mes de febrer passat. En total, són 1.083 les dones assassinades des del 2003.

Aquest mateix mes, una nena va ser assassinada, presumptament pel seu pare, amb la seva mare, i es va convertir en la primera menor víctima de violència de gènere del 2021. La xifra total de menors assassinats per aquesta causa, des que es tenen dades (2013), és de 38. També al març es va sumar a les estadístiques un nou orfe per violència de gènere, en total n’hi ha registrats 305.