Avenç científic

L’estació espanyola envia el seu primer informe meteorològic des de Mart

A partir d’ara aquestes anàlisis seran diàries

L’estació espanyola envia el seu primer informe meteorològic des de Mart
2
Es llegeix en minuts

L’estació mediambiental instal·lada a bord de l’explorador Perseverance de la NASA, liderada pel Centre d’Astrobiologia espanyol, ha enviat ja el seu primer informe meteorològic des del cràter Jezero de Mart.

A partir d’ara l’«analitzador de la dinàmica ambiental de Mart» (MEDA, segons les seves sigles en anglès) enviarà una informació meteorològica diària després d’haver-se comprovat que tots els sensors d’aquest instrument funcionen correctament, segons ha informat el Centre d’Astrobiologia –centre mixt de l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial i del Consell Superior d’Investigacions Científiques.

Els investigadors espanyols responsables del MEDA han destacat la importància de disposar de dades meteorològiques precises perquè els enginyers de la NASA planifiquin les activitats diàries al Planeta Vermell, segons ha informat el Centre d’Astrobiologia.

L’estació meteorològica es va posar en funcionament per primera vegada durant 30 minuts el 19 de febrer, un dia després de l’aterratge del Perseverance a Mart, i unes hores després es van rebre a la Terra les primeres dades proporcionades per aquest instrument.

«Després d’una fase d’entrada, descens i aterratge d’infart, tot l’equip del MEDA esperava amb ansietat les primeres dades que confirmessin que l’instrument havia aterrat sa i estalvi», ha manifestat José Antonio Rodríguez Manfredi, investigador del CAB i investigador principal d’aquest instrument.

Descens de temperatura

L’«analitzador» pesa 5,5 quilos i conté un conjunt de sensors ambientals per registrar els nivells de pols i sis variables atmosfèriques: vent (velocitat i direcció), pressió atmosfèrica, humitat relativa, temperatura de l’aire i del terra i intensitat de la radiació (tant procedent del Sol com de l’espai). 

L’instrument es posa en funcionament cada hora, i després de registrar i emmagatzemar les dades, es va a «adormir» per estalviar energia. Aquesta rutina la realitza independentment de les operacions del ‘rover’; el MEDA pren les dades tant si el Perseverance és operatiu com si no, i tant si és de dia com de nit. 

Notícies relacionades

Les dades transmeses per l’estació han mostrat que la temperatura a la superfície marciana era de -20 graus quan l’instrument va començar a mesurar, i que la temperatura va baixar a -25,6 °C en només 30 minuts. 

Per la seva banda, el sensor de radiació i pols va mostrar que el cràter Jezero estava experimentant una atmosfera més neta que el cràter Gale gairebé alhora, a uns 3.700 quilòmetres de distància. 

Temes:

Mart