Lluita contra el coronavirus

Diverses comunitats endureixen les restriccions després de Setmana Santa

  • El País Basc ja ha implantat noves mesures, i autonomies com Navarra les anunciaran aquest dimecres

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El País Basc estableix noves restriccions contra la Covid a partir d’aquest dimecres, dia en què Navarra donarà a conèixer noves mesures, mentre que altres comunitats podrien fer-ho durant els pròxims dies, una vegada analitzada la situació de la pandèmia després de Setmana Santa.

Al País Basc, la província d’Àlaba i la capital, Vitòria, quedaran tancades perimetralment des d’aquest dimecres a l’haver superat una incidència de 400 casos acumulats en catorze dies. Així, no es podrà entrar ni sortir d’Àlaba ni de 25 municipis més, excepte per raons de treball, estudis i altres motius recollits com a excepcions, i l’interior de la seva hostaleria es mantindrà tancat, excepte en les franges horàries entre les 6.30 i les 9.30 hores i entre les 13.00 i les 16.30 h. És la primera vegada des de l’11 de gener que hi ha una restricció provincial a la mobilitat a Euskadi.

El Govern de Navarra donarà a conèixer aquest dimecres les mesures que entraran en vigor a partir del 9 d’abril, una vegada perdin la vigència les adoptades per a Setmana Santa, ha avançat la presidenta, María Chivite, que confia que els contagis entrin en una fase d’altiplà després de l’increment de dies passats.

També aquest dimecres es reuneix el comitè d’experts de la Junta d’Andalusia per decidir les noves mesures, dos dies abans que expirin les restriccions posades en marxa, en un moment en què s’està registrant un augment dels contagis i hospitalitzacions.

El País Valencià revisarà dijous les restriccions en la Comissió Interdepartamental de la Generalitat, guiada, «com sempre», per «la prudència i la salvaguarda de la seguretat i de la vida», segons ha explicat la vicepresidenta, Mónica Oltra. En aquesta reunió s’analitzaran com estan les dades de la pandèmia aquell dia i l’evolució dels últims set i catorze dies, i s’escoltarà la proposta que faci la consellera de Sanitat sobre les restriccions actuals, la vigència de les quals acaba dilluns que ve. Oltra, a més, ha avançant que la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives treballa per treure aquesta setmana la resolució que alleugereix les restriccions en les residències de gent gran, una vegada completat el procés de vacunació en aquests centres.

A les Balears, el Govern està analitzant la situació de la pandèmia per decidir en els pròxims dies si hi ha la modificació d’alguna de les restriccions vigents, però el portaveu autonòmic de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha assegurat que es farà amb «molta prudència» i mantenint una desescalada lenta. Segons ha explicat la consellera de Salut, Patricia Gómez, s’està realitzant «una avaluació exhaustiva» de la situació «per determinar aquesta modificació, cosa que es decidirà en qüestió de dies, en el pròxim Consell de Govern.

Cantàbria preveu decretar un nou tancament de l’interior de l’hostaleria i reduir els aforaments a partir de divendres, ja que tot i que s’han estabilitzat els contagis de Covid, les dades apunten que s’arribarà al llindar de risc 3 «el cap de setmana». En el moment en què la incidència de casos per cada 100.000 habitants en 7 dies se situï en 75 –ara està en 70–, la comunitat tornarà, «si no és aquell dia, els dies següents», a la situació de fa un mes (tancament de l’interior de bars i restaurants, terrasses al 75% i comerços minoristes amb un terç d’aforament), ha assenyalat el conseller de Sanitat, Miguel Rodríguez.

Notícies relacionades

Tot i que el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha pronosticat una pujada de casos en els pròxims dies a Catalunya, no s’ha volgut pronunciar sobre si s’enduriran de nou les restriccions, a l’espera de les reunions previstes a partir d’aquest dimecres, amb les dades que vagin apareixent.

A Ceuta, el Comitè d’Experts té previst reunir-se per analitzar les mesures sanitàries per la Covid-19.