Elogi de la tasca de l’activista mort

Reconeixement general a la figura d’Arcadi Oliveres

  • Totes les reaccions a la seva mort han enaltit el compromís d’Oliveres per la pau, la justícia social i els drets humans

Arcadi Oliveres en su casa, el pasado día 8 de marzo.

Arcadi Oliveres en su casa, el pasado día 8 de marzo. / JULIO CARBO

4
Es llegeix en minuts

El món social, polític i acadèmic ha inundat aquest dimarts les xarxes socials amb missatges de condol i elogis unànimes per a la persona del catedràtic d’Economia Aplicada i activista social Arcadi Oliveres, un lluitador per la justícia social mort avui als 76 anys d’edat a causa d’un càncer de pàncrees. La seva família, que al febrer va posar en marxa una pàgina per recollir missatges de recolzament a Oliveres, ha comunicat la seva mort amb un missatge d’agraïment a la societat a les xarxes socials. «Estem enormement agraïts per les mostres d’afecte que heu fet arribar a l’Arcadi durant les últimes setmanes, amb les quals l’heu fet sentir estimat i acompanyat i ens heu ajudat a celebrar la seva vida», han compartit.

Les reaccions a la seva mort han enaltit el compromís d’Oliveres per la pau, la justícia social i els drets humans. El líder de Podem i ex vice president segon del Govern, Pablo Iglesias, ha expressat: «El vaig veure per primera vegada a Banyoles, fa 20 anys, en una trobada organitzada per l’MRG [Moviment de Resistència Global] de Catalunya. Em va impressionar. Ens deixa un home que va posar tota la seva intel·ligència i tota la seva bondat per fer un món més just». El ministre de Consum i coordinador de Izquierda Unida, Alberto Garzón, ha dit: «Una pèrdua molt important per al pensament crític i els moviments socials. Una forta abraçada per als familiars i amics d’Arcadi Oliveres, a qui sempre valia la pena escoltar». La ministra d’Igualtat, Irene Montero, també ha recordat l’activista dedicant-li part del seu condol en català: «L’esperança és l’únic motor per a l’acció, deia Arcadi Oliveres. No podrem oblidar-te per tot el que has representat, per la teva humanitat i la teva militància per la pau. Que la terra et sigui lleu, company».

Carta de l’alcaldessa Colau

També Miquel Iceta (PSC) ha lamentat la mort d’Oliveres: «que la terra li sigui lleu», ha escrit en el seu perfil de Twitter. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha agraït les «lliçons de vida» a l’«amic, company, mestre» Arcadi Oliveres. «T’estimem i t’estimarem sempre. I com a màxima expressió del nostre amor, mantindrem ferm el compromís amb la justícia social i l’esperança, tal com tu ens has ensenyat», ha escrit Colau. A tall de carta dirigida a Oliveres, Colau explica que des del 2001 ha tingut la sort d’aprendre d’ell i amb ell compartint centenars de manifestacions, jornades i xerrades en places, universitats, centres cívics... «Allà on més et necessitaven, no fallaves mai. Sempre disponible, sempre pedagògic, sempre amb un somriure. Coherència màxima però sense rigidesa ni arrogància, al contrari: amb tendresa i amabilitat sincera», ha escrit Ada Colau.

Oliveres, que va mostrar públicament el seu recolzament al moviment 15-M i que va impulsar la plataforma per unir les esquerres a favor del dret a l’autodeterminació de Catalunya Procés Constituent, al costat de la monja Teresa Forcades, també ha sigut recordat per polítics i líders sobiranistes. «Descansa en pau, estimat Arcadi. Gràcies per la teva saviesa, per la generositat, per l’exemple permanent. Una abraçada per a tota la família i amics», ha dit la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs.

El candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha escrit: «Que la terra et sigui lleu, estimat Arcadi. Gràcies pel teu compromís, mestria i optimisme permanent per un món més just i fraternal». A aquestes paraules s’ha afegit l’expresident de la Generalitat Quim Torra: «Arcadi Oliveres ha dedicat la seva vida a fer millor la vida de la resta. El seu compromís amb els més vulnerables, amb la justícia social i amb la pau ens interpel·la a tots com a individus i com a societat. El millor homenatge és seguir el seu exemple».

També l’expresident Carles Puigdemont ha valorat que «se n’ha anat la persona, però ens queda la seva empremta. Gràcies per haver dedicat tant esforç i temps a fer un món millor, de justícia i de pau. El meu condol a la família, als amics i als seus companys de lluita».

«Vull enviar el nostre més sentit condol als familiars, amics i companys de professió d’Arcadi Oliveres, que ha mort avui. Tota una vida dedicada a l’economia i al compromís cívic. DEP», ha escrit el dirigent de Ciutadans Carlos Carrizosa.

Desolació màxima de Cuixart

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha expressat: «Desolació màxima i encara més a la intempèrie. Ens deixa un home bo i just, referent de referents i de mil lluites compartides. Continuar lluitant, no hi ha alternativa. Estimem-nos».

La monja benedictina Teresa Forcades, amb qui Oliveres va formar la plataforma Procés Constituent, ha destacat la «generositat» de l’economista i ha assenyalat que «més enllà de defensar en sentit abstracte la justícia, Oliveres es preocupava per les persones concretes».

L’arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Joan Josep Omella, ha acomiadat Oliveres: «Avui hem sabut de la mort de qui va ser president de Justícia i Pau a Barcelona durant prop de tretze anys. Ens ha deixat un cristià compromès que sempre va mirar de treballar pel bé comú. Descansi en pau».

Notícies relacionades

Des de l’associació Justícia i Pau de Barcelona, que entre el 2001 i el 2014 va presidir Arcadi Oliveres, han dit: «Ens dol comunicar que avui ens ha deixat el nostre company i amic, expresident de Justícia i Pau i membre actiu de la nostra entitat des de 1981». Oliveres també ha sigut recordat per la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que ha agraït «els anys de valentia, compromís i lluita compartida».

«Ens deixa Arcadi Oliveres, però ens queden tots els seus ensenyaments per a un món més just i en pau», han publicat des de Greenpeace Espanya.