Escàndol de privacitat

Com pots saber si les teves dades han sigut exposades a la bretxa massiva de Facebook

  • Gairebé 11 milions de números de telèfon i correus electrònics de comptes espanyols s’han vist afectats per aquesta bretxa del 2019

Com pots saber si les teves dades han sigut exposades a la bretxa massiva de Facebook
3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Divendres passat es va destapar que una antiga bretxa de seguretat de Facebook havia deixat exposades les dades de fins a 533 milions d’usuaris de la xarxa social a tot el món. D’aquests, gairebé 11 milions són espanyols. O el que és el mateix, gairebé un de cada quatre. Aquí t’expliquem què pots fer per saber si el teu número de telèfon va ser un dels afectats.

Després de destapar-se aquesta bretxa massiva de dades, Facebook va assegurar que es tractava d’un cas ocorregut el 2019 i ja solucionat. No obstant, com va avançar Business Insider, milions de noms, números de telèfon, correus electrònics, biografies, estats de relació i fins i tot localitzacions robades en aquest atac estarien sent venudes en fòrums de hackers, cosa que fa que aquesta vulneració de la privacitat sigui encara latent.

Aquest escàndol, l’enèsima negligència de Facebook en la gestió de la privacitat dels seus usuaris, ha afectat usuaris de més de 106 països. Les dades exposades de 533 milions d’usuaris suposarien el tercer país més poblat del món. En el cas d’Espanya, la bretxa afecta exactament 10.894.206 comptes.

¿Afecta els teus comptes?

La informació que contenen pot ser adquirida per tercers actors per a finalitats que poden anar del pirateig a la publicitat personalitzada, així que aquí va una llista de passos sobre què pots fer per saber si les teves dades estan en una posició vulnerable.

Totes les dades compromeses a la bretxa de Facebook han sigut emmagatzemades a HaveIBeenPwned, una prestigiosa pàgina web que rastreja aquest tipus de fallades de seguretat massives i que és propietat de Troy Hunt, director regional de Microsoft.

Per veure si les teves dades han sigut exposades només has de visitar la pàgina i buscar el teu número de telèfon (afegint-hi abans el prefix 34 en el cas de ser espanyol) o el teu correu electrònic. Aquí s’explica amb més detalls. Un resultat verd significa que no has sigut exposat, mentre que un de vermell certifica el contrari.

La bretxa ha afectat 533 milions de números de telèfon a tot el món, mentre que la xifra de correus electrònics és més baixa. Els comptes de correus espanyols afectats arriben als 75.000.

De moment la web ha registrat 509.458.528 comptes, menys dels 533 milions exposats, amb la qual cosa no figurar a la pàgina no significa de forma completa que les nostres dades no hagin sigut exposades.

Consells de seguretat

Diversos experts han assenyalat que tant els telèfons com els ‘e-mails’ exposats poden ser víctimes en les pròximes setmanes d’atacs, amb la qual cosa s’adverteix als afectats d’estar atents. Una de les vies d’atac pot ser el phishing, això és, rebre un correu electrònic maliciós que es fa passar per una persona o empresa de confiança.

Si l’usuari fa clic al contingut d’aquest missatge es pot estar obrint les portes del teu correu a l’atacant. Per això és important sempre comprovar l’adreça de l’emissor d’aquest missatge i, abans de clicar, visitar la pàgina web (per exemple, si es tracta d’un banc) per comprovar que la informació que hem rebut és certa.

Notícies relacionades

Els experts també recomanen canviar la contrasenya de Facebook per una de nova més complexa i utilitzar sempre diferents contrasenyes d’alta seguretat per a cada compte que ens creem a Internet. Les autentificacions de doble factor, les que requereixen una contrasenya i un missatge privat al mòbil, també poden reforçar la nostra privacitat. Facebook et permet activar aquesta autentificació i activar alertes de quan es detecta una entrada sense autorització en el teu compte.

Altres opcions menys complicades i més efectives van d’eliminar l’aplicació de Facebook al teu mòbil a esborrar completament el teu compte.