Resolució de l’Audiència de Tenerife

El president de la patronal hotelera espanyola, condemnat a dos anys de presó per frau fiscal

  • La sentència imposa a Jorge Marichal una multa de 586.000 euros i li prohibeix accedir a subvencions públiques i beneficis fiscals o de la Seguretat Social

Jorge Marichal, president de la Federación Española de Hotelería y Alojamientos Turísticos (FEHT).

Jorge Marichal, president de la Federación Española de Hotelería y Alojamientos Turísticos (FEHT). / El Día de Tenerife

3
Es llegeix en minuts

L’Audiència Provincial de Santa Cruz de Tenerife ha confirmat la condemna al president de la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat), Jorge Marichal, a dos anys de presó, multa de 585.896 euros i pèrdua de la possibilitat d’obtenir subvencions o ajudes públiques i del dret a disfrutar de beneficis i incentius fiscals o de la Seguretat Social durant tres anys per un delicte contra la Hisenda pública. A més, l’empresari i dirigent hoteler ha d’indemnitzar l’Agència Tributària amb 292.948 euros, més els interessos de demora corresponents, en concepte de responsabilitat civil.

La decisió ratifica en la seva totalitat la sentència del jutjat Penal número 8 de Santa Cruz de Tenerife, que el 10 de juliol del 2019 va condemnar Jorge Marichal, que des d’aquell any presideix el Consell de Turisme de la CEOE. Marichal va arribar a la direcció de la patronal hotelera nacional el desembre del 2019, cinc mesos després d’haver sigut condemnat en primera instància. L’empresari ha recorregut la decisió de l’Audiència Provincial davant el Tribunal Constitucional. No obstant, el recurs d’empara no suspèn l’execució de la sentència.

Marichal va donar el salt a la patronal nacional des de la presidència de l’Associació Hotelera i Extrahotelera de Tenerife, La Palma, La Gomera i El Hierro, el ‘lobby’ dels empresaris del sector turístic a la província de Santa Cruz de Tenerife, càrrec que encara ostenten i que compagina amb el de president de la patronal hotelera d’Espanya.

Operació immobiliària

El cas pel qual ha sigut condemnat es va iniciar el novembre del 2012 amb una investigació arran d’una operació immobiliària entre les empreses Marmon Atlantis i Clínica San Eugenio. La societat limitada Marmon Atlantis, constituïda el 2005 per Marichal i un soci amb qui compartia l’òrgan d’administració de l’entitat com a administradors mancomunats, compra aquell mateix any un local comercial a Tenerife per 300.506 euros que, després d’unes obres, es divideix en nou apartaments i dos locals comercials. El 2009, Marmon Atlantis ven els apartaments per 1,49 milions a Clínica San Eugenio, de la qual és soci majoritari Agustín Marichal, constructor, hoteler i fins l’agost de l’any passat president del PSOE d’Arona, un dels principals ajuntaments turístics de les Canàries, la gestió urbanística de les quals està esquitxada per creus de denúncies sobre corrupció. Agustín Marichal és el pare del Jorge. Tots dos són socis de Clínica San Eugenio, per la qual cosa la compravenda es va tancar entre empreses vinculades.

Després d’un primer pagament de 200.000 euros, l’entitat compradora havia d’abonar 1,37 milions més en els següents sis mesos i així liquidar l’operació. Però el deute mai es va saldar. Clínica San Eugenio no paga i Marmon Atlantis mai tributa a l’impost sobre societats pels beneficis obtinguts en la compravenda, entorn d’un milió d’euros. Marichal i el seu soci, com a administradors mancomunats de Marmon (a la qual es declara com a responsable civil subsidiària), haurien d’haver ingressat el 2009, per l’impost sobre societats, 293.000 euros a Hisenda, la suma defraudada. Marmon Atlantis no va dipositar els seus comptes anuals i els seus administradors tampoc van presentar la declaració de l’impost sobre societats entre el 2006 i el 2010. Marichal i el seu soci ni tan sols van portar «adequadament» la comptabilitat de l’empresa, que no tenia treballadors. La societat va ser així el vehicle per canalitzar la compravenda dels apartaments sense tributar per l’operació, segons es considera provat en la sentència.

Deute no reclamat

L’Agència Tributària porta l’operació als tribunals, que li han donat la raó tant en primera com en segona instància en un procés que fins ara havia transcorregut amb discreció i sense cap rellevància pública.

Notícies relacionades

Ni el Jutjat Penal ni l’Audiència Provincial van acceptar cap de les justificacions dels condemnats i veuen acreditada l’existència d’ànim de defraudar.

«Mai han reclamat a Clínica San Eugenio l’important deute que té amb Marmon, Marichal és soci de les dues i s’empara en la relació de parentiu amb l’altre soci de la compradora [Marichal pare], malgrat haver afirmat que els apartaments estan produint rendiments», recull la sentència de l’Audiència Provincial. I afegeix: «És un atac frontal a la lògica més bàsica si tenim en compte l’import de l’operació, superior al milió d’euros».