A la comarca d’Els Ports

Original acció de protesta en un petit poble de Castelló contra una línia d’alta tensió

  • Un centenar de veïns de La Mata es manifesten a la carretera amb les maletes fetes com si es veiessin obligats a abandonar el poble

  • El macroprojecte situa les línies a només 400 metres del nucli urbà, per la qual cosa té greus repercussions en les granges dels seus habitants i en el paisatge

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb prou feines són 160 veïns, segons el cens de 2020, però no per això estan disposats a afluixar la corda davant el projecte d’una empresa energètica que posa en perill el seu mode de vida. A La Mata (Els Ports), un petit poble a la província de Castelló en una comarca pròpia de l’anomenada Espanya buidada, s’han mobilitzat contra una futura línia de molt alta tensió (MAT) que amenaça el futur de la localitat. Un centenar d’aquests 160 habitants han sortit al carrer aquest migdia del Diumenge de Pasqua en una acció de protesta, tan simbòlica com original, a la carretera que travessa el poble. Tots portaven la maleta feta i a punt per abandonar el poble, aquesta vegada per motius molt diferents a quan ho van fer els seus avantpassats a l’emigrar, molts d’ells cap a Catalunya, a la recerca d’una nova vida fa unes quantes dècades.

Notícies relacionades

L’acció és la primera de les que prepara l’actiu ajuntament del poble en resposta al projecte de construcció de la MAT a només 400 metres de les seves cases. Veïns i consistori han manifestat el seu enèrgic rebuig de la proposta de Forestalia, empresa d’energies renovables. El macroprojecte de parcs eòlics del Maestrat de Terol preveu la creació de línies d’evacuació de 400 quilovolts i una d’elles és la que afectaria el municipi de La Mata.

«La població no està disposada a acceptar un projecte que suposaria la mort del poble», s’afirma en un comunicat dels afectats. La denúncia incideix que aquestes línies tenen greus repercussions sobre la salut i, a més, destrossen el paisatge pròxim a la localitat i el medi ambient. Les granges d’animals, de porcs principalment, són la principal activitat econòmica del poble i la majoria quedarien a sota d’aquestes línies i torres d’alta tensió. «No hi pot haver ni agricultura ni ramaderia intensiva per sota aquestes línies pel risc per a la salut que suposen», insisteixen des de l’ajuntament de l’ajuntament. «El poble de La Mata no està en contra de les energies renovables, però no admet que se’ns imposi un traçat que ens afecta directament per a tota la vida».