Nova regulació

Nova York legalitza la marihuana d’ús recreatiu

  • La firma del governador Cuomo a la llei, la 16a del seu tipus als EUA, arriba set anys després de l’autorització per a ús medicinal

  • La llei té un component de justícia racial però també econòmic i s’esperen uns 350 milions de dòlars anuals en taxes

  • L’aplicació serà gradual però amb efecte immediat serà legal tenir fins a 85 grams de marihuana i 24 grams de concentrats

Nova York legalitza la marihuana d’ús recreatiu
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La marihuana d’ús recreatiu mai ha faltat a Nova York. A la ciutat la seva aroma s’havia fet cada vegada més freqüent als seus carrers des que es van relaxar els arrestos pel seu consum. Recentment fins i tot es podia adquirir, en secret i il·legalment, en alguns dels populars delis novaiorquesos. Des d’aquest dimecres, no obstant, les coses canvien. El governador, el demòcrata Andrew Cuomo, ha estampat la seva firma en una llei que legalitza a tot l’estat entre adults majors de 21 anys l’ús amb finalitats recreatives de cànnabis, que ja estava autoritzat des del 2014 a l’estat per a usos mèdics.

Com ja han fet 15 estats abans als Estats Units, Nova York treu la marihuana recreativa de les ombres i tot i que parts de la llei s’aniran implementant gradualment, immediatament serà legal estar en possessió al carrer de fins a 85 grams de marihuana i 24 grams en cas de concentrats com oli i fumar a qualsevol lloc on estigui permès el tabac, tot i que en cap cas a escoles, llocs de feina o al cotxe. En el futur pròxim podran cultivar-se fins a sis plantes a casa, tenir entregues de marihuana a domicili o acudir a fumar a dispensaris, tot i que aquests no obriran fins almenys d’aquí a un any (i els municipis podran optar per no permetre’ls, tot i que no poden il·legalitzar el consum).

La legislació, a més, converteix el cànnabis en una indústria regulada i taxada. Segons els càlculs de l’oficina del governador, s’espera obtenir fins a 350 milions de dòlars cada any en concepte d’impostos i crear potencialment entre 30.0000 i 60.000 llocs de feina.

Reparar injustícies racials

Un dels elements fonamentals de la legislació novaiorquesa, oficialment batejada Llei de l’Estat de Nova York de regulació i taxació de cànnabis/marihuana, és mirar d’acabar amb injustícies d’aplicació de lleis contra les drogues que fins ara s’han demostrat ineficaces i han penalitzat desproporcionadament persones de minories, i aquest és el primer aspecte que ha destacat Cuomo al firmar la nova llei.

«És un dia històric a Nova York, un que corregeix els errors del passat al posar fi a dures sentències de presó, acull una indústria que farà créixer l’economia de l’estat i dona prioritat a comunitats marginalitzades perquè aquells que més han patit siguin els primers en aconseguir els beneficis», ha dit el governador.

Persones amb condemnes per ofenses que segons la nova llei no constitueixen delicte les veuran automàticament esborrades dels seus historials criminals

Els particulars

La llei crea una Junta de Control, els cinc membres de la qual crearan el marc regulatori que inclogui a tots els usos dels productes de cànnabis, i una Oficina de Gestió, que implementarà aquesta regulació. Entre altres coses es crearà un Programa d’igualtat social i econòmica que anima a participar en la indústria a individus a qui fins ara havia afectat desproporcionadament l’aplicació de sancions, i es tractarà d’assegurar que es compleix l’objectiu que almenys la meitat de les llicències per cultivar, vendre i entregar marihuana s’entreguin a negocis propietat d’individus de minories racials o dones, grangers en situació econòmica complicada o veterans amb discapacitats.

A més, es crearà un sistema de diferents llicències per a diferents facetes (cultiu, processament i venda a l’engròs o minorista), que busca evitar que uns quants actors acumulin massa negoci.

Al text legislatiu, que imposa controls de qualitat i estableix proteccions per a la salut pública i el consumidor, s’estableix també una nova estructura fiscal per taxar la marihuana. En lloc de per pes s’imposarà als distribuïdors impostos depenent dels mil·ligrams de THC que tinguin els productes. L’impost per a la venda minorista serà del 9% i l’estat dedicarà un 40% dels ingressos a educació, un 40% a un fons de reinversió en la comunitat i un 20% a programes de tractament de drogoaddicció i educació pública.

A aquest 9% caldrà sumar una taxa local del 4%, que es repartiran els comtats (que rebran un 25% d’aquests impostos locals) i les ciutats (que es quedaran el 75%).  

Notícies relacionades

En una victòria per a la indústria de la marihuana d’ús mèdic, que també s’ha expandit ampliant la llista de condicions que permeten l’accés a la marihuana terapèutica o el permís per al seu cultiu a casa. A més, les grans empreses d’aquest sector mèdic, que ja tenen estructures verticals en què controlen totes les fases, no estaran afectades pel nou sistema de llicències separades.

La llei va ser aprovada dimarts per les dues cambres legislatives a Albany, controlades pels demòcrates. Van votar en contra tots els republicans i al voltant d’una dotzena de demòcrates.