Isaura Navarro

La cap de Salut Pública valenciana es va saltar el tancament perimetral per anar al concert de Love of Lesbian

  • El PP exigeix la destitució de la secretària autonòmica de Salut Pública per «saltar-se el tancament perimetral» per assistir a l’esdeveniment musical experimental a Barcelona

  • El Consell defensa el desplaçament per motius professionals

3
Es llegeix en minuts

La visita d’una delegació del País Valencià al concert del grup Love of Lesbian a Barcelona ha desencadenat la polèmica, almenys entre l’oposició política. L’esdeveniment, que va reunir 5.000 persones, va ser organitzat dissabte passat al Palau Sant Jordi. Es tractava d’un experiment pilot per comprovar la planificació d’un festival en un recinte tancat i, segons els organitzadors, amb totes les garanties de seguretat sanitària. Tot això en un context de pandèmia. Entre els assistents es trobava la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro (Compromís), i ha sigut la seva participació la que ha despertat la fúria del PP, que l’ha posat a l’ull de l’huracà. Els d’Isabel Bonig exigeixen el seu cessament fulminant per haver-se saltat, diuen, el tancament perimetral en vigor mentre ella defensa que va acudir-hi per treballar, no per anar de festa.

No era cap secret que Turisme Comunitat Valenciana havia organitzat, juntament amb Sanitat i promotors musicals, una visita al concert pilot Festivals per la Cultura. Així ho va informar aquell mateix dia la Generalitat, que va donar el nom d’alguns dels integrants d’aquesta delegació. El desplaçament es va publicitar, a més, a les xarxes socials institucionals, que van documentar des de la sortida de l’autobús amb l’expedició valenciana fins al dispositiu sanitari per practicar test d’antígens a tots els assistents. En definitiva, un protocol pioner a Europa que va fer possible, després d’un any de coronavirus, celebrar de nou un concert massiu, amb mascareta però sense distàncies.

Vist l’espectacle organitzat a Barcelona, el PP ha posat en entredit els motius del desplaçament de la secretària autonòmica a l’esdeveniment, que és en definitiva la número dos de la conselleria. Ahir, el diputat José Juan Zaplana va ser taxatiu a l’hora d’exigir a Ximo Puig que destitueixi Navarro per haver-se «saltat el tancament perimetral i anar de concerts a una altra comunitat animan,t amb el seu exemple, a la insubmissió de les normes Covid dictades pel Consell». Va advertir, a més, que el seu grup parlamentari demanarà explicacions a les Corts per saber quant han costat les seves «vacances musicals» i qui la va acompanyar.

Notícies relacionades

Navarro, per la seva part, va assegurar que va ser un desplaçament estrictament professional. «Només hi vam anar per conèixer el protocol i veure el funcionament», va assegurar a aquest diari. Va explicar que es van mantenir reunions amb els organitzadors, amb científics i responsables del departament de Cultura i que en cap moment va accedir a la pista. Tot això, argumenta, com a part del treball per «buscar protocols per reactivar el sector garantint la seguretat». Tant fonts de la Conselleria de Sanitat com la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, van coincidir que el viatge es va produir estrictament per motius laborals.

Turisme busca fórmules per tornar a organitzar festivals amb seguretat

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, vol posar en marxa una taula de treball per abordar com es pot planificar la tornada de festivals i esdeveniments musicals al País Valencià. L’organització de l’experiència pilot a Barcelona podria oferir algunes de les claus de les mesures necessàries a implementar, si bé primer s’haurà de conèixer el resultat de l’estudi científic realitzat a partir de l’esdeveniment amb Love of Lesbian. L’organització d’aquest concert ha requerit una important mobilització de personal sanitari, tant per als tests d’antígens com per a les posteriors tasques de rastreig. Aquesta mobilització, ara com ara, fa inviable imitar aquest model pel seu elevat cost per als promotors d’aquests esdeveniments.