Milers d’expedients pendents

Els immigrants podran homologar el seu títol universitari en sis mesos

  • Ara es tarda més de dos anys de mitjana a convalidar les carreres perquè els estrangers puguin exercir la seva professió a Espanya

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’homologació de títols universitaris que permeten als estrangers exercir la seva professió a Espanya es resoldran en un màxim de sis mesos, en comptes dels més de dos anys de mitjana que es tarda ara per la burocràcia del procés, que ha creat un coll d’ampolla de milers d’expedients pendents.

La reducció del termini es realitzarà a través d’una completa digitalització i simplificació «substancial» del procediment administratiu, «però mantenint els controls i la qualitat», ha explicat aquest dimecres en una roda de premsa el ministre d’Universitats, Manuel Castells.

A partir de l’aprovació de la nova normativa, que es preveu en l’últim trimestre del 2021, el termini màxim del procés no haurà de superar els sis mesos.

15.000 sol·licituds «heretades de l’Edat Mitjana»

Durant la presentació del nou reial decret que regularà els procediments d’homologació, equivalències i convalidació dels ensenyaments universitaris, Castells ha remarcat la intenció de «posar remei al drama humà» que representen els actuals períodes d’espera i incorporar professionals d’alta qualificació que «poden aportar molt a la nostra societat i a la nostra economia». El ministre estima en unes 15.000 les sol·licituds «heretades de l’Edat Mitjana» encara pendents de donar-los una resposta.

«A la cua, de totes les anualitats i de totes les sol·licituds, d’equivalències i homologacions, n’hi haurà aproximadament 15.000, que estan en diferents passos del procediment», i cada any se’n resolen unes 9.000, ha indicat el secretari general.

Una homologació té efectes professionals i acadèmics i en les equivalències són només acadèmics.

Presentació telemàtica

A partir de l’aprovació del reial decret, les sol·licituds només es podran presentar de forma telemàtica; l’interessat podrà conèixer en cada moment l’estat del procediment i una comissió tècnica, formada per dotze persones, tindrà un màxim de dos mesos per emetre un informe.

Notícies relacionades

L’esmentat informe no serà necessari en quatre supòsits: per a títols de països de l’Espai Europeu d’Educació Superior; l’existència d’un acord entre Espanya i un altre país de reconeixement mutu i recíproc dels seus nivells acadèmics; existència d’acords entre agències d’assegurament de la qualitat espanyoles i les presents en un altre país, i quan els títols provinguin d’universitats i institucions d’educació superior de prestigi internacional.

Segons els responsables del Ministeri, es tracta d’eliminar burocràcia, per la qual cosa també serà gairebé automàtica l’homologació d’un títol d’una universitat sol·licitada anteriorment i no serà necessari, segons Castells, tornar a acreditar-ho.