Estudi de les Nacions Unides

Finlàndia, el país més feliç del món

  • Espanya se situa en el lloc 27 d’una classificació que té en compte variables com el PIB, el benestar i la llibertat individual, entre d’altres

Finlàndia, el país més feliç del món
1
Es llegeix en minuts

Finlàndia va ser escollida aquest divendres per quart any consecutiu el «país més feliç del món», per davant de Dinamarca, Suïssa i Islàndia, en una classificació mundial del benestar que s’ha vist afectat de maneres dispars per la pandèmia.

Alemanya se situa en 13è lloc, el Canadà en 14è, el Regne Unit en el 17è, els Estats Units en el 19è i Espanya en el 27è. Europa monopolitza nou dels deu primers llocs. 

Costa Rica és el primer país llatinoamericà en aquesta llista, al lloc 16è, seguit de l’Uruguai (31è), el Brasil (35è), Mèxic (36è), Panamà (41è) i Xile (43è), en una llista de 149 nacions que té en compte dades dels últims tres anys.

El país 149è, és a dir, el més infeliç segons aquesta llista, és l’Afganistan, acompanyat als últims llocs per diversos països africans.

Els autors de l’estudi, patrocinat per les Nacions Unides i que es publica des del 2012, utilitzen sondejos de l’empresa Gallup que qüestionen els entrevistats sobre la seva percepció de la felicitat i creuen aquestes dades amb xifres del PIB, dades sobre llibertat individual, corrupció i altres per arribar a un resultat.

Comparant aquesta llista amb altres d’anteriors a la pandèmia, els autors de l’estudi comproven que hi ha hagut «una freqüència d’emocions negatives significativament superior» en un terç de països.

Però a 22 països, no es percep un declivi del benestar ni tampoc de la percepció que la gent té de la seva pròpia vida, resumeix, sorprès, John Helliwell, un dels autors de l’estudi.

Notícies relacionades

«Una explicació possible és que la gent veu la Covid-19 com una amenaça comuna i exterior que fa mal a tothom i que ha generat un sentiment més gran de solidaritat i empatia», va dir l’expert.

Malgrat els hiverns llargs i que els seus habitants tenen reputació de poc expressius i molt solitaris, Finlàndia té un nivell de vida alt, serveis públics que funcionen molt bé, molts boscos i llacs i registra índexs molt positius en matèria de solidaritat i lluita contra la pobresa i desigualtat.

Temes:

Finlàndia