Els Mossos habiliten un número de WhatsApp per trencar el silenci del masclisme

  • La policia catalana calcula que a prop del 70% de les dones que són víctimes de violència masclista no ho denuncien

  • El conseller Sàmper vol crear una comissaria especialitzada de la dona, però serà el nou Govern el que ho aprovi

  • En l’última dècada el nombre de denúncies per violència de gènere es manté estable en les 12.000

Els Mossos habiliten un número de WhatsApp per trencar el silenci del masclisme
2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Acabar amb la xifra negra, amb la violència masclista que es produeix però que es manté invisible. És el repte que s’ha marcat aquest divendres el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, en una roda de premsa. Segons les últimes dades facilitades, menys del 30% de víctimes denuncien la violència masclista i, en el cas de la violència sexual, la infradenúncia cau fins al 8%. Per això, l’1 d’abril entrarà en funcionament un canal de WhatsApp en el qual les dones que ho desitgin podran contactar amb un equip especialitzat dels Mossos que les ajudarà per identificar si el que els passa és denunciable, i què suposa fer aquest pas.

El número 601.001.122 serà operatiu les 24 hores del dia i els 365 dies a l’any per atendre, i assessorar, dones que sospitin que estan sent víctimes de violència masclista. El telèfon no atendrà emergències o urgències. «Ens volem acostar a les dones joves, i tot el món en general, perquè es puguin assessorar sobre el que els està passant i quins passos puguin fer. Per elles és molt més fàcil enviar un missatge que anar personalment fins a la comissaria», ha exposat Montserrat Escudé, inspectora de l’Àrea Tècnica de Proximitat i Seguretat Ciutadana dels Mossos. Una eina que també ha aplaudit Alba Alfageme, psicòloga especialista en violències masclistes. «És necessari que les dones se sentin acompanyades. Com més informació tinguin, com més recolzament, millor seguiran el procés de la denúncia policial», ha afegit l’experta.

És una de les mesures que els Mossos volen instaurar per descobrir tota la violència que pateixen les catalanes. Alguns dels esforços es fan pensant en la investigació. Per exemple, parlar amb tot el cercle d’amistats i pròxims a la víctima per evitar que la càrrega de l’acusació l’assumeixi només el seu testimoni. També proposen que sigui el grup especialitzat d’atenció a la víctima qui reculli la primera denúncia, i que les dones que denunciïn qualsevol agressió puguin comptar amb la presència d’un advocat d’ofici. Unes mesures ja s’estan aplicant a la ciutat de Barcelona des de fa tot just un mes, segons ha explicat Escudé.

Una comissaria de la dona

Notícies relacionades

De fet, a Barcelona és on el conseller vol ubicar una nova comissaria per a la dona. Un recinte policial on els equips estiguin especialitzats en la violència masclista. El problema és que ha de ser una decisió del nou Govern. I només es pot fer canviant el decret 415/2011, que regula l’estructura policial a Catalunya, ha admès Sàmper.

La realitat és que malgrat els anys les denúncies de violència de gènere o masclista continuen estancades en les 12.000. El 2009 morien nou dones en mans de la parella. El 2019, van ser 12 dones assassinades en mans del masclisme, nou en mans de parelles o exparelles. En els dos períodes, més del 80% de les víctimes mai havien denunciat l’assetjament. La pandèmia només ha portat més soledat i silenci on ja n’hi havia. El 2020 les denúncies interposades van baixar un 35% durant el confinament estricte i un 6% en el total de l’any. «S’ha de trencar l’aïllament una vegada per sempre», ha insistit Alfageme.