AUDIÈNCIA DE BARCELONA

La fiscalia reclama l’ingrés a presó de ‘La manada de Manresa’

Dos dels cinc condemnats per l’abús sexual a una menor van fugir després del judici

558d9435-de75-4430-963a-a3dabb0df15a-hd-web

558d9435-de75-4430-963a-a3dabb0df15a-hd-web

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fiscalia ha reclamat aquest dimarts a l’Audiència de Barcelona que ordeni l’ingrés a presó de tres membres de ‘La manada de Manresa’ condemnats a penes entre 10 i 12 anys de presó per abusar sexualment el 2016 per torns d’una menor. L’acusació pública ha sol·licitat l’empresonament pel risc de fuga dels imputats, ja que dos components del grup es troben fugits des del desembre del 2019. Els jutges van tardar llavors 47 dies a dictar la recerca i captura.

La fiscal ha argumentat també en el seu informe la voluminosa pena de privació de llibertat imposada, que va ser confirmada el febrer passat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). No obstant, la sentència no és ferma, ja que els acusats han recorregut al Tribunal Suprem. La fiscalia, en canvi, no ho ha fet, malgrat que defensava que no era abús sinó agressió sexual.

Els fets van ocórrer el 26 d’octubre del 2016 en una festa de Halloween celebrada en una fàbrica abandonada de la capital del Bages, situada en una zona aïllada a prop del campus de la zona universitària. Un dels acusats, que coneixia la víctima, se la va emportar a un lloc apartat, la va violar i després va animar altres persones a fer-ho per torns.

Polèmic procés judicial

El judici va estar marcat per la polèmica. En la seva qualificació provisional, la fiscalia els acusava d’un delicte d’abusos sexuals, però durant la vista celebrada a l’Audiència de Barcelona va elevar la imputació a agressió sexual per la intimidació que van exercir, al seu entendre, els acusats respecte a la víctima. El tribunal no va acceptar aquesta tesi i només va condemnar per abusos, cosa que va provocar la protesta de les organitzacions feministes.

Notícies relacionades

La fiscalia, l’acusació particular i la defensa, per diferents motius, van recórrer davant el TSJC, que, el febrer passat, va confirmar la resolució, a l’entendre que no està provada la «intimidació ambiental» que permetria qualificar-ho d’agressió sexual. L’alt tribunal català només va acceptar augmentar de 12.000 a 60.000 euros la indemnització per a la víctima, tenint en compte la «gravetat de l’atac a la indemnitat sexual que va patir», que en la primera sentència es qualifica d’«extremadament intens i especialment denigrant».

Els magistrats remarcaven en aquesta resolució que no s’oferia «cap dubte» que el tribunal que va jutjar el cas va considerar que «l’única circumstància que va determinar l’anul·lació de la voluntat» de la víctima és que es trobava sota els efectes de substàncies tòxiques, més enllà que tenia 14 anys, «que converteix un eventual consentiment en irrellevant».