Segons els sindicats

Vaga de la sanitat catalana: Poc seguida pels serveis mínims «abusius»

Fonts dels sindicats USOC i Infermeres de Catalunya han informat que el suport a aquestes aturades ha sigut «limitat» i que s’espera que s’incrementi en els torns de matí i tarda

2
Es llegeix en minuts

La vaga de 24 hores en la sanitat catalana, convocada per a aquest dimecres per sis sindicats minoritaris, ha tingut un escàs seguiment aquesta nit passada per uns serveis mínims «abusius» i el poc personal estructural fix dels centres hospitalaris, segons han indicat fonts sindicals. 

Fonts dels sindicats USOC i Infermeres de Catalunya han informat avui a Efe que el suport a la vaga ha sigut «limitat» i que s’espera que s’incrementi en els torns de matí i tarda dels diferents centres sanitaris i no sanitaris cridats a secundar l’aturada. 

La Taula Sindical de la sanitat de Catalunya, formada pels sindicats USOC, Infermeres de Catalunya, CGT Catalunya, CATAC-CTS-IAC, Coordinadora Obrera Sindical i PSI Lluitem, ha convocat aquesta vaga, que no compta amb el suport dels sindicats majoritaris CCOO, UGT, SATSE i Metges de Catalunya. 

Els convocants tenen previst que s’iniciï avui cap a les 10.30 hores la primera concentració amb espai entre els participants a la Via Laietana de Barcelona, que després es preveu repetir a la plaça de Sant Jaume. 

Al llarg del dia s’han previst altres concentracions a Tarragona, Lleida, Mollet del Vallès, Palafrugell, Cerdanya, Reus, Girona, Olot i Sabadell, davant d’hospitals, espais sanitaris i al centre d’alguna d’aquestes ciutats. 

També han anunciat que estendran les aturades a tots els dilluns a partir del 15 de març entre les 04.00 i les 06.00 hores, de 08.00 a 10.00 i de 18.00 a 20.00 hores, fins al 26 d’abril. 

Fa dies que els sindicats convocants han impulsat una campanya a les xarxes socials amb l’etiqueta #EstemFartes, amb la qual volen visibilitzar el «desgast crònic i actual del sistema» i fer sentir les seves demandes. 

La Marea Blanca de Catalunya, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona i la Plataforma en defensa dels serveis públics han recolzat públicament la vaga i s’han sumat a les concentracions convocades per aquest dimecres. 

També la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics recolza totes les reivindicacions dels treballadors de l’àmbit sanitari i de serveis assistencials. 

Els sindicats convocants argumenten el «cansament entre el personal sanitari i administratiu dels centres de salut», que no se senten escoltats pel Govern i que «la situació laboral és crítica i s’afegeix a les retallades de fa tants anys». 

Notícies relacionades

A la vaga d’avui estan cridats a participar-hi els treballadors de la sanitat pública, concertada i privada d’hospitals, atenció primària, residències, 061, atenció a domicili i ambulàncies. 

Entre altres reivindicacions, demanen reduir la temporalitat i la precarietat en les contractacions, un model sanitari centrat en l’atenció primària, reconeixement del plus de perillositat per a totes les categories i cobertura de totes les jubilacions i vacants, així com les absències per vacances.