El Govern aprova 200 milions per crear una xarxa estatal de cuidadors

  • Es tracta de la primera vegada que es creen ajudes perquè l’Estat es «corresponsabilitzi» de les cures, segons destaca Igualtat

  • Es crearan borses de cuidadors professionals i s’acreditarà l’experiència dels que treballen al mercat submergit

zentauroepp55520270 soc canguro201021204941

zentauroepp55520270 soc canguro201021204941 / ANGEL GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l’autorització de despesa de l’anomenat Pla Corresponsables, que aquest any està dotat amb 200 milions d’euros. Es tracta d’un nou programa d’ajudes, impulsat pel Ministeri d’Igualtat, destinat que, «per primera vegada, l’Estat es corresponsabilitzi» de la cura dels menors, tal com ha explicat la secretària d’Estat d’Igualtat, Noelia Vera.

I és que, fins ara, les mesures de conciliació es concentren en l’àmbit del naixement, amb els permisos de naixement o lactància, o les reduccions de jornada o excedència, que demanen de forma majoritària les mares. Però són «recursos parcials que es limiten a períodes concrets i que impacten en les carreres professionals de les dones», segons destaca la proposta d’acord del Govern en què es fixen els criteris de repartiment de 190 milions entre les autonomies, que seran les que gestionin aquestes ajudes, i que ha de ser ratificat al Consell Interterritorial.

Igualtat és conscient que 200 milions és una partida «austera» però, segons ha destacat la secretària d’Estat, la intenció és crear una «política llavor» que «inclogui la crisi estructural de cures» amb la creació d’un sistema nacional que inclogui també la dependència, a més de la cura dels menors de 14 anys.

Ocupació de qualitat

De moment, els diners consignats podran ser invertits per les autonomies en el finançament de tres tipus de projectes: el primer, relacionat amb la creació d’una «borsa de cura professional», que es podran portar a terme al domicili o en dependències públiques. El segon destinat a la creació d’«ocupació de qualitat», amb l’objectiu d’incloure a les esmentades borses de cura joves amb determinada formació o més grans de 45 anys amb experiència professional al sector. I el tercer, destinat precisament a l’«acreditació de l’experiència» dels milers de cuidadores que treballen al mercat submergit.

Notícies relacionades

Encara no s’ha quantificat quants cuidadors es podran contractar ni quantes famílies se’n podran beneficiar, però sí que s’ha decidit prioritzar les famílies monoparentals, les víctimes de la violència de gènere, dones en situació d’atur de llarga durada, dones de més de 45 anys o unitats familiars en què hi hagi altres càrregues relacionades amb les cures. Així mateix, es tindrà en compte el nivell de renda.

Al seu torn, la ministra portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha reconegut que la cura dels menors és un «àmbit en què amb prou feines hi ha hagut iniciativa política» i que, amb aquest pla, es camina «cap a la construcció d’una xarxa pública de cures».