Manifestacions a l’ull de l’huracà

¿Hi ha vaga el 8 de març pel Dia de la Dona?

  • Les principals associacions feministes no cridaran a fer convocatòries presencials massives aquest 8-M, tot i que ja estan plantejant actes per tot Espanya que compleixin les mesures de seguretat contra el coronavirus

zentauroepp42443870 valencia 8 3 2018  huelga feminista del 8 m  miembros de los190306201414

zentauroepp42443870 valencia 8 3 2018 huelga feminista del 8 m miembros de los190306201414 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts

Tot i que CCOO i la UGT, els principals sindicats de treballadors d’àmbit nacional, han descartat la convocatòria de vagues i aturades per aquest 8 de març, el Dia Mundial de la Dona, sí que han demanat a les «treballadores i treballadors la seva participació activa als diferents actes, mobilitzacions i manifestacions», respectant les mesures de seguretat contra la Covid. A més, han anunciat l’organització d’actes, presencials i virtuals, per aquest dia.

Altres sindicats més minoritaris, com per exemple la CGT i el català Intersindical Alternativa de Catalunya, amb el recolzament d’altres centrals com Sindillar o el Sindicat de Periodistes, sí que han registrat per quart any consecutiu la seva convocatòria de vaga general a Catalunya.

Després que l’any passat el Govern fos durament criticat per l’oposició per celebrar el 8-M només uns dies abans de decretar el confinament total, aquest any sembla que les manifestacions i esdeveniments pel Dia de la Dona tornen a ser un maldecap per a Sánchez. Amb 15.978 nous casos notificats aquest dilluns, les manifestacions pel 8-M seguiran amb força. I és que, només a Madrid, ja s’han registrat 69 sol·licituds de concentracions, que no podran superar els 500 assistents.

Manifestacions de menys de 500 persones

La jornada de protestes del 2021 mirarà de combinar el format presencial i virtual, per evitar grans aglomeracions que puguin augmentar el nombre de contagis.

Carolina Darias, la nova ministra de Sanitat després de reemplaçar Illa, ha recomanat evitar les manifestacions multitudinàries que ja es van fer en anys anteriors. «Per coherència i per continuar amb la cultura de cura i prevenció, no s’entendria que [el Govern] convoqués qualsevol manifestació», ha afegit.

Notícies relacionades

Després de les recomanacions del Ministeri de Sanitat, les manifestacions del Dia de la Dona 2021 es veuran caracteritzades per la seva descentralització i el caràcter local de les reivindicacions. Les grans marxes multitudinàries aquest any donaran pas a les concentracions estàtiques als barris, molt més reduïdes en el seu aforament però igual de reivindicatives.

També se celebraran diferents reivindicacions en format ‘online’. És el cas dels actes planificats per l’Institut de la Dona i per a la Igualtat d’Oportunitats, que ha organitzat un programa d’actes virtuals sota el lema ‘Per ser Dones. Espanya Feminista’. Fins al 24 de març organitzaran seminaris i conversatoris en els quals es donarà veu a dones feministes, que aquest any estaran dedicats i intentaran rendir homenatge a totes aquelles dones que s’han vist afectades per la crisi sanitària.