Estudi sobre Espanya

Els abusos sexuals contra menors es multipliquen per quatre en només una dècada

Perfil de l’agressor: home, del cercle de confiança, major d’edat, que actua en solitari i que abusa a la casa del menor

Un menor.

Un menor.

3
Es llegeix en minuts

La taxa de creixement dels casos d’abús sexual contra menors a Espanya en l’última dècada ha sigut d’un 300,4%, cosa que indica que s’han multiplicat per quatre, i passen de 273 casos el 2008 a 1.093 casos el 2020. Així ho posa de manifest l’estudi presentat aquest dimarts per la Fundació ANAR ‘Abús sexual en la infància-adolescència segons els afectats i la seva evolució a Espanya’.

Per a això, el Centre d’Estudis d’ANAR ha analitzat el total de 89.808 trucades sobre abús sexual que van ser necessàries per atendre els 6.183 casos a què va ajudar la fundació i utilitzats en aquest estudi longitudinal que aborda els anys del 2008 al 2019.

El resultat de la investigació, segons afirma la fundació, està en línia amb la informació de les memòries anuals de la Fiscalia General de l’Estat, on les sentències per abús sexual a menors d’edat pràcticament s’han quadruplicat entre el 2012 i el 2018.

Conviure amb l’agressor

L’estudi també mostra els casos de l’any 2020, quan a causa del confinament domiciliari per la pandèmia molts menors convivien 24 hores amb els propis agressors. Així, mostra un augment de 13 casos respecte a l’any anterior, ja que el 2020 la Fundació ANAR va atendre 1.093 casos pels 1.080 casos atesos el 2019.

La investigació reflecteix que, mentre que l’increment anual del nombre de casos va ser d’un 14,3% de mitjana, en els últims cinc anys ha augmentat al 20,5%, i s’incrementen especialment els abusos a través de les tecnologies: ‘grooming’ (36,7% de creixement anual) i ‘sextin’ (25%).

Durant la presentació de l’estudi, la directora del Telèfon ANAR, Diana Díaz, ha explicat que el ‘grooming’ és quan un adult s’infiltra a través de la tecnologia i demana imatges a una menor d’edat. «Els menors d’edat comparteixen imatges compromeses sense saber els riscos que comporta», ha lamentat.

Vuit de cada 10, dones

En el 78,3% dels casos les víctimes eren dones, de les quals el 59,1% són adolescents de 13 a 18 anys. Al contrari, un de cada cinc casos són homes, majoritàriament menors de 12 anys (53,4%).

L’estudi assenyala que la majoria dels abusos sexuals es van produir de forma reiterada (69%). La directora del Telèfon ANAR ha assegurat que en aquests casos «no s’havia adoptat cap mesura que impedeixi el contacte amb l’agressor».

A més de ser abusades, les víctimes van haver de suportar violència física o intimidació en el 53,6% dels casos, violència que és més gran cap a les dones, sobretot quan arriben a ser adolescents.

Quant als tipus d’abús, la majoria es concentren en tocaments obscens cap a la víctima o cap a l’agressor i abús amb penetració, dels quals un de cada 10 casos va ser amb violència física. En el 22% dels casos la tecnologia va estar implicada en l’abús, i l’1,6% havia consumit algun tipus de droga.

Els agressors, homes

El perfil de l’agressor d’abús sexual contra menors és el d’un home, de la família o del cercle de confiança, major d’edat, que actua en solitari i que abusa a la casa del menor d’edat.

No obstant, Díaz ha advertit que, tot i que en el 95,8% dels casos és un agressor home, «moltes vegades la dona com a agressora pot estar infravalorada». «Hi ha moltes qüestions que normalitzem en el cas de la dona i que també poden suposar una agressió. Hem d’estar pendents aquí», ha sentenciat.

En aquest sentit, l’estudi apunta que en el 32% dels casos el pare biològic va ser l’agressor. A més, ha augmentat la proporció en què l’agressor va ser la parella de la mare (1,7% el 2008 a 6,2% el 2018); i han disminuït els casos d’agressió per adults coneguts o de confiança (6,2% a un 1,6%).

En el 80,8% dels casos, segons ha remarcat Díaz, l’agressor pertanyia al cercle de confiança de la víctima. «D’adults sense relació tan sols n’hem identificat el 9,9% dels casos i gairebé tots són casos de ‘grooming’», ha precisat.

Notícies relacionades

Així mateix, ha alertat que s’ha d’anar «molt amb compte» amb els entorns escolars i les activitats extraescolars dels menors, que representen el 13,2% dels casos d’abús sexual.

Finalment, la investigació també posa de manifest que han augmentat les agressions en grup o ‘en manada’ (víctima agredida per dues o més persones), que passen d’un 2,1% a un 10,5% el 2018.