Coronavirus

L’ofici més solitari esquiva la pandèmia

  • Pepe Serra, ramader de Bicorp, sosté amb tenacitat la lluita per la supervivència del pasturatge tradicional en condicions molt hostils

L’ofici més solitari esquiva la pandèmia
3
Es llegeix en minuts

La lluita contra la Covid-19 a la qual s’enfronta el món des de fa una mica més d’un any ha sotmès de tal manera l’economia espanyola que alguns oficis corren el risc de desaparèixer. La lluita per la supervivència dels llocs de treball afecta amplis segments de la població i el sector rural, el gran oblidat, ha combatut amb ímpetu els rigors de la pandèmia. Immers en aquest context rural, un ofici ancestral com el pasturatge batalla per adaptar-se a temps molt complexos. Pepe Serra és un empresari de Bicorp que fa una mica més de dos anys es va aventurar en la difícil empresa de la ramaderia extensiva a les muntanyes de Bicorp al costat dels seus veïns José Manuel i Alejandro, i Desi, d’Enguera. Avui, després de les múltiples traves que li ha imposat la pandèmia, pot dir que, malgrat no aconseguir tot el benefici econòmic que esperava amb el projecte ramader, el seu negoci continua sobrevivint i lluitant cada dia contra la crisi econòmica que ha generat la pandèmia a nivell mundial.

«Els preus de la carn que venem estan per terra. L’oferta continua sent la mateixa però la demanda ha caigut en picat. La cosa està molt malament», es lamenta el granger parlant de com s’ha vist afectada la comercialització al sector. Malgrat aquesta situació tan crítica, el projecte de ramaderia extensiva de Pepe Serra no ha rebut cap ajut econòmic del Govern d’Espanya ni de la Generalitat Valenciana. «Al sector s’han distribuït ajuts per la pandèmia. Nosaltres les vam sol·licitar telemàticament però a l’Oficina Comarcal Agrària no ens van saber explicar el perquè de la seva negativa. Estaven desbordats», relatava a aquest diari el pastor de Bicorp.

El pasturatge, al ser una activitat essencial, va continuar funcionant durant tota la quarantena domiciliària per la seva pròpia naturalesa sense caure en cap risc. Els animals eren atesos diàriament. «Cap de nosaltres ha estat malalt, tenim poc contacte social per la mateixa característica de l’ofici, que ens fa ser solitaris però quan ens ajuntem, estem a l’aire lliure i amb molta distància», asseverava Serra per visualitzar la seva prevenció.

El ramader de Bicorp, a part de l’ofici del pasturatge, també es dedica a altres activitats agrícoles essencials i que, segons ell, li permeten guanyar diners per viure perquè, altrament, hauria hagut de tancar l’explotació, dient-li adeu al seu tan anhelat i treballat projecte. «Hem de guanyar diners tot i que venguem cada peça de bestiar a preu de riure», confessa el pastor empresari de Bicorp.

Quant a les bones noves que arriben dels laboratoris de vacunació, Pepe Serra assegura que el sector ramader no està en greu perill pel virus i deixa les primeres dosis de les vacunes per a professionals que treballin de cara al públic com metges, policies o professors. «Els temporers de la collita que van deu persones en una mateixa furgoneta també haurien de rebre-la al més aviat possible», afegeix.

L’agricultura i la ramaderia compleixen funcions importants de proveïment dins d’aquesta societat i, per això, es consideren essencials i vitals per aixecar el país de la crisi econòmica i sanitària que plana sobre ell. Segons el granger, Espanya no pot basar el seu model econòmic únicament en el turisme, el sector més ressentit a causa de la Covid. «Hem de cuidar la nostra sobirania alimentària i tenir aliments suficients de qualitat i de proximitat. Comprar aliments nacionals, no de fora de la UE, per donar suport al sector primari, el gran oblidat», adverteix Pepe Serra sobre les conseqüències de la globalització en l’agricultura.

De cara al futur

Notícies relacionades

El projecte de ramaderia extensiva del pastor valencià i els seus socis continua sobrevivint i ho continuarà fent sempre que la comercialització del sector torni a la normalitat, convertint-se així en un pilar fonamental, no només contra la prevenció d’incendis, sinó també en la lluita durant els temps de la Covid.

En la imatge de l’esquerra, Pepe Serra, l’ideòleg del projecte de transhumància, amb un dels cabrits petits del seu ramat a Bicorp, que també procura assegurar la cria. A baix, dos dels animals, a l’aire lliure, amb un dels gossos.

Temes:

Ramaderia