Disputa al País Valencià

Diverses famílies s’enfronten per ocupar el pis d’un mort amb el cadàver encara dins a Alacant

  • La Policia Nacional intervé per separar un grup de persones que discutien entre empentes per entrar en una vivenda on feia dies que l’inquilí estava mort

Diverses famílies s’enfronten per ocupar el pis d’un mort amb el cadàver encara dins a Alacant
3
Es llegeix en minuts

A empentes per aconseguir una vivenda on estava encara el cadàver del inquilí, que feia almenys 10 dies que estava mort quan la Policia Nacional i els Bombers el van trobar després d’obrir la porta. És el que va ocórrer ahir en un edifici de vivendes socials de l’avinguda Catedràtic Soler, al barri Miguel Hernández d’Alacant, on els agents van haver de separar dues famílies que discutien entre empentes per ocupar el pis. Dos policies es van veure obligats a custodiar l’immoble fins que la Generalitat, que gestiona el bloc de vivendes socials, va encarregar una porta blindada per impedir l’ocupació il·legal. Les famílies que es disputaven el pis van estar a punt d’arribar a les mans, segons testimonis, i una va esgrimir el certificat d’empadronament de l’àvia d’una de les persones que pugnava per la casa reclamant el dret a quedar-se-la.

Malgrat que l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVHA) afirma que l’ocupació il·legal és recurrent al parc de vivendes socials que gestiona, 14.000 en tota la comunitat i mig miler al barri Miguel Hernández d’Alacant, el que va passar ahir va ser extrem, en paraules del seu director general, Alberto Aznar, al corrent dels fets tant pels veïns com per la Policia. «Es veu que quan ha arribat l’ambulància i s’ha sabut que una persona havia mort i la vivenda podia quedar buida, hi ha hagut persones rondant i s’han posat a fer . Intentem ser el més diligents que podem, però arriba un moment que, tot i que tapiem o posem portes blindades [a les vivendes que es queden buides], ho rebenten i entren».

Aznar es va referir a un episodi recent al barri dels Palmerars d’Elx, on van instal·lar en un pis una porta antivandàlica pressupostada en més de 1.000 euros i al cap de dos dies estava a terra». Ahir, l’entitat va avisar quan va tenir coneixement de la mort del inquilí tant la Policia com una empresa de portes blindades, va assenyalar el representant de l’entitat autonòmica de vivenda pública.

Segons van confirmar fonts policials, l’inquilí del pis, d’uns 70 anys, va morir fa uns 10 dies i mentre es procedia al trasllat del cadàver es va produir una disputa a l’exterior pel pis entre diverses famílies. «S’estaven barallant, empenyent-se, tot i que no s’han arribat a agredir, per ocupar el pis. S’ha custodiat fins que va arribar un inspector de l’entitat de vivenda i se n’ha fet càrrec», van explicar posteriorment. Els testimonis van recriminar aquesta actitud, ja que fins i tot al pis feia pudor pels dies que portava l’home mort a la casa.

Les mateixes fonts van explicar que el mort tenia parents, de fet es van personar al domicili després de ser avisats, però feia vida en solitari i era habitual que passessin dies sense que parlar. Van ser els veïns els que van avisar la Policia i els Bombers després de veure que sortia aigua per sota de la porta de la vivenda, un baix, i que no contestava quan hi trucaven. Per accedir al pis, tots els efectius, tant els de seguretat com els de l’entitat de vivenda, van prendre les mesures anti-Covid i van utilitzar vestits de protecció individual, tot i que es desconeix la causa de la mort.

Notícies relacionades

El director general de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl va apuntar que el procediment passa per reparar el pis que ha quedat buit i adjudicar-lo a una família que compleixi els requisits i els criteris de baremació pel que fa a les necessitats socials de famílies en situació de vulnerabilitat. Si mentrestant és ocupat, perquè els tràmits poden demorar-se uns tres mesos fins que es regularitza la situació, es procedirà, va dir, a desocupar-lo.

Pànic veïnal al barri Miguel Hernández

Diversos veïns consultats després dels fets van destacar que viuen amb pànic aquest tipus de situacions cada vegada més freqüents, de persones «que entren amb una puntada de peu i se sortegen els pisos». L’inquilí d’un immoble pròxim al dels fets va assenyalar que al seu bloc hi ha dotze pisos i que «n’hi ha cinc de legals i la resta, il·legals». El president de l’Associació de Veïns Sol d’Alacant, Lisardo Gabarre, va rebutjar aquest tipus de conflictes al barri i va recordar que hi ha un programa que es desenvolupa des del 2015 amb la Generalitat per regularitzar famílies que compleixin els requisits.

Temes:

Okupes