Balears

Expulsen de la carrera un jutge suplent de Palma per treballar poc

  • El magistrat substitut al jutjat social va arribar a acumular fins a 165 sentències sense dictar dos anys després del judici

Expulsen de la carrera un jutge suplent de Palma per treballar poc
2
Es llegeix en minuts

Sota la fórmula de «falta d’idoneïtat» ha sigut expulsat de la carrera judicial un jutge substitut de Palma, per treballar poc, fins a l’extrem que va arribar a retardar-se fins a dos anys des que va celebrar el judici a dictar la sentència. L’expulsió d’aquest magistrat suplent la va acordar el Consell General del Poder Judicial, després que una inspecció interna als dos jutjats de Palma en els que va treballar conclogués que la situació de retard acumulat era «alarmant». A més de la seva expulsió de les llistes de jutges substituts, fet que li impedeix tornar a dirigir un jutjat, també se li imposa una sanció de quinze dies d’ocupació i sou, al considerar que ha comès una falta molt greu. El magistrat suplent va recórrer les dues decisions del CGPJ davant el Tribunal Suprem, si bé les dues demandes han sigut rebutjades i, per tant, es confirma la seva expulsió i suspensió.

Aquest jutge, que va entrar en la carrera judicial sense haver superat l’oposició, va ser nomenat magistrat substitut l’any 2006. Després de passar per diversos jutjats de l’illa, el gener de l’any 2016 se’l va anomenar jutge del jutjat Social número 2 de Palma, on va estar treballant durant cinc mesos. Va cessar de destinació, però immediatament es va fer càrrec del jutjat Social número 4 de Palma. Allà va estar treballant durant quinze mesos.

En una inspecció realitzada el maig del 2017 sobre el jutjat Social número 2 es va descobrir que el jutge substitut havia marxat sense dictar fins a 26 sentències, que portaven un retard de més de sis mesos des que s’havia celebrat el judici. Aquest descobriment va motivar que també s’inspeccionés l’altre jutjat Social i es va descobrir que la situació era molt més greu. El jutge substitut havia acumulat un retard, en alguns casos, de més de dos anys des del judici fins que es dictava sentència. El nombre d’assumptes sense resoldre va arribar a la xifra de 165.

Aquest jutge va renunciar que se li assignés un altre jutjat, comprometent-se a tirar endavant tots els casos que no havia resolt. Gairebé un any després encara no havia dictat totes les resolucions que havia d’acordar.

Notícies relacionades

A causa que hi havia persones que havien perdut la feina, havien presentat una demanda i feia uns dos anys que esperaven que el jutge resolgués el seu cas, la inspecció va realitzar un informe en el qual detallava el baix rendiment laboral d’aquest jutge substitut. Treballava menys de la meitat que altres companys substituts destinats a la mateixa jurisdicció. A més, aquest suplent, a l’hora de resoldre, no aplicava el criteri d’atendre amb preferència els assumptes més antics.

Davant la situació de retard acumulat per l’actuació d’aquest jutge suplent, va ser necessària la intervenció del Tribunal Superior de Justícia. També es va demanar un informe a la jutge degana de Palma i a la fiscalia. Tots van coincidir en la «falta d’idoneïtat del jutge substitut», per no atendre de forma diligent els deures del càrrec que havia assumit. Per això, es va sol·licitar el seu cessament, que es va acordar mesos més tard al comprovar que treballava poc.

Temes:

Justícia