Castelló

Condemnades a presó i inhabilitació dues infermeres de l’hospital de Vinaròs per la mort d’una nadó

  • El jutge els imposa un any i nou mesos de presó i els prohibeix exercir durant tres anys

Condemnades a presó i inhabilitació dues infermeres de l’hospital de Vinaròs per la mort d’una nadó
2
Es llegeix en minuts

Condemnades per l’homicidi per imprudència d’un nadó de 20 mesos a qui van subministrar una dosi letal de glucosa a l’Hospital Comarcal de Vinaròs. Les dues infermeres, acusades de greu negligència, han sigut sentenciades a un any i nou mesos de presó, a tres d’inhabilitació professional i al pagament de més de 230.000 euros als pares de la nena morta.

Així ho recull la sentència del Jutjat Penal número 1 de Vinaròs en una sentència a la qual ha tingut accés Mediterráneo. Contra la sentència, les defenses poden imposar ara recurs en un termini de deu dies davant l’Audiència Provincial de Castelló.

El jutge considera provat que el dia 13 de novembre del 2018 els pares van acudir al servei d’urgències de l’Hospital Comarcal de Vinaròs amb el seu nadó, que presentava un quadro de diarrees de cinc dies d’evolució. El tractament va ser indicat de manera verbal i escrit per una doctora i, segons la sentència, una de les condemnades, «amb desconeixement greu de la tècnica i ciència aplicable a l’acompliment de la seva professió, a causa de la seva falta d’atenció i cura en l’examen de la pacient, va administrar a la nena un tractament diferent al planificat, consistent en fluïdoteràpia glucosalina 1/3 500 ml a 40 ml/h i, a més, solució glucosada al 50% a 250 ml/h mitjançant dos degotadors independents». «Va deixar el preparat per passar-lo a un altre recipient de solució glucosada de les mateixes característiques que l’anterior penjat al mateix pal de degotador i 15 hores més tard va deixar el lloc de treball per canvi de torn», apunta el document judicial.

L’altra infermera condemnada, incorporada després del canvi de torn, «sense revisar la pauta que s’havia prescrit a la menor i la que se li estava subministrant, sense prèvia consulta amb el facultatiu que havia indicat la pauta de tractament, sobre les 15:15 hores es va adonar que la bomba que administrava el sèrum glucosat havia finalitzat i l’hi va administrar un altre sense adonar-se de l’error en el qual havia incorregut l’altra acusada».

Notícies relacionades

Com a conseqüència d’aquest acte, l’estat de la menor va empitjorar amb signes de dolor i debilitat generalitzada i sobre les 4 de la tarda va patir hiperglucèmia i un quadro convulsiu

La menor va entrar en un estat de coma hiperglucèmic amb un nivell de glucèmia de 1.732 mg/dl que la va induir a una situació d’extrema gravetat i d’incompatibilitat amb la vida, de manera que el SAMU la va traslladar a l’uci pediàtrica de l’Hospital General de Castelló, on es va certificar la seva mort a causa de la fallada multiorgànica.