Efectes de la pandèmia

Sitges viu el Carnaval amb carrers buits i persianes tancades en bars i restaurants

El gremi d’hotelers de la població reclama ajues urgents per evitar tancaments

2
Es llegeix en minuts

El Carnaval de Sitges d’aquest any està marcat per carrers buits i les persianes tancades de bars i restaurants. Paisatge insòlit d'acord amb els temps de pandèmia. El gremi d’hostaleria de la població calcula que les pèrdues aquest cap de setmana seran del 95% en relació amb l’any passat.

Ni festa, ni disbauxa, ni aglomeracions als carrers de Sitges aquest dissabte. Les tradicionals rues que eren pol d’atracció per a diversos centenars de persones, potser van ser milers, són només un record. Persianes abaixades i escassa animació als carrers malgrat un cel sorprenentment blau.

El gerent del Gremi d’Hostaleria de Sitges, Alejandro Eguía, ha assegurat aquest dissabte que les pèrdues d’aquest cap de setmana, en relació amb l’any passat, són catastròfiques, el 95% de les habituals. «Són temps dolents per a l’hostaleria», lamenta. En aquest sentit, exigeix més ajudes a les administracions i reclama que puguin obrir ininterrompudament «des del matí fins al toc de queda».

Sitges havia plantejat inicialment fer alguns actes presencials de Carnaval alternats amb propostes virtuals. El Procicat, no obstant, va alertar que les restriccions actuals de la Covid no permeten festes de cap tipus perquè s’han d’evitar aglomeracions. Fer festa virtual és garantia de silenci als carrers. El confinament comarcal és l’element fonamental per al desenllaç. Els carrers de la Blanca Subur són aquest cap de setmana més de poble tranquil que de cosmopolita ciutat.

Notícies relacionades

Per al gerent del gremi hoteler local el tancament és «només una justificació governamental» i ampliar els horaris dels establiments una hora «no significa res». En aquest sentit, demanen que es pugui treballar amb mesures de seguretat «des del matí fins al toc de queda». També creu que les mesures restrictives han de ser diferenciades per territoris en funció de la mida de les ciutats. Des del gremi calculen que un 35% dels bars i restaurants de la ciutat han tancat temporalment a l’espera que es relaxin les mesures i lamenta que l’oci nocturn està completament tancat des del març.

Tancament d’empreses

En aquest sentit, explica que, a diferència de la primera i segona onada, ara «les consultes dels socis comencen a ser sobre concurs de creditors i sobre com poden tancar i liquidar empreses». Per això, reclamen més ajudes a les administracions: «Les ajudes han sigut insignificants. L’Estat espanyol i les comunitats autònomes són les últimes d’Europa en relació amb les ajudes i hem de tenir en compte que el sector de l’oci, la restauració i el turisme és molt important». De fet, adverteix que «és molt millor ajudar el sector i acompanyar-lo, que no deixar-lo caure, perquè després això sortirà molt més car per a tothom». De cara al futur pròxim i a la campanya turística de Setmana Santa, Eguía diu que cal ser «optimistes». «Ara mateix ens trobem en el pitjor moment i necessitem una obertura ja, però hem de pensar que el futur serà bo amb tot el pla de vacunació que hi ha sobre la taula». També deixa clar que el sector de l’hostaleria «és segur» i recorda que «tant els empresaris com els clients s’avenen».

Temes:

Carnaval