Farfarout

Confirmat: un objecte, Farfarout, orbita el Sol 4 vegades més lluny que Plutó

El planetoide es converteix en l’objecte més distant que s’ha vist mai al Sistema Solar

3
Es llegeix en minuts

Ha sigut confirmada l’òrbita d’un planetoide que és gairebé quatre vegades més lluny del Sol que Plutó, cosa que el converteix en l’objecte més distant que s’hagi observat al nostre sistema solar.

El planetoide, que ha sigut anomenat ‘Farfarout’, es va detectar per primera vegada el 2018, i un equip d’astrònoms ara ha recopilat prou observacions per precisar-ne l’òrbita. El Minor Planet Center ara li ha atorgat la designació oficial de 2018 AG37.

El sobrenom de ‘Farfarout’ el va distingir de l’anterior posseïdor del rècord, el Farout, trobat pel mateix equip d’astrònoms el 2018.

El Farfarout rebrà un nom oficial (com el Sedna i altres objectes similars) després que la seva òrbita sigui més ben determinada els pròxims anys. Va ser descobert al telescopi Subaru de 8 metres ubicats al cim de Maunakea a Hawaii, i recuperat utilitzant els telescopis Gemini North i Magallanes els últims anys per determinar la seva òrbita en funció del seu moviment lent a través del cel.

132 vegades la distància entre el Sol i la Terra

La distància mitjana del Farfarout al Sol és de 132 unitats astronòmiques (au); 1 au és la distància entre la Terra i el Sol. A tall de comparació, Plutó està a només a 39 au del Sol. L’objecte acabat de descobrir té una òrbita molt allargada, que el porta a 175 au al punt més distant, i dins de l’òrbita de Neptú, a al voltant de 27 au, quan està a prop del Sol.

El viatge del Farfarout al voltant del Sol dura al voltant de mil anys, creuant l’òrbita de l’enorme planeta Neptú cada vegada. Això significa que el Farfarout probablement hagi experimentat fortes interaccions gravitacionals amb Neptú al llarg de l’edat del Sistema Solar, i és la raó per la qual té una òrbita tan gran i allargada.

Un mil·lenni

«Una sola òrbita del Farfarout al voltant del Sol dura un mil·lenni», va dir en un comunicat David Tholen, autor de l’estudi i investigador de l’Institut d’Astronomia de la Universitat de Hawaii. «A causa d’aquest llarg orbital, es mou molt lentament pel cel, cosa que requereix diversos anys d’observacions per determinar amb precisió la seva trajectòria».

El Farfarout és molt tènue i, basant-se en la seva brillantor i la distància del Sol, l’equip estima que mesura uns 400 quilòmetres d’ample, cosa que el situa a l’extrem inferior de ser un planeta nan, assumint que és un objecte ric en gel.

«El descobriment del Farfarout mostra la nostra creixent capacitat per mapar el Sistema Solar exterior i observar cada vegada més cap als límits del nostre sistema solar», va dir Sheppard. «Només amb els avenços en els últims anys de les grans càmeres digitals en telescopis gegants ha sigut possible descobrir de manera eficient objectes molt distants, com el Farfarout. Tot i que alguns d’aquests objectes distants són bastant grans, com que és un planeta nan, són molt febles, a causa de les distàncies extremes del Sol. El Farfarout és només la punta de l’iceberg dels objectes del Sistema Solar al sistema solar molt distant».

Un planeta massiu desconegut

Notícies relacionades

A causa que Neptú interactua fortament amb el Farfarout, l’òrbita i el moviment del Farfarout no poden utilitzar-se per determinar si hi ha cap altre planeta massiu desconegut al sistema solar molt distant, ja que aquestes interaccions dominen la dinàmica orbital del Farfarout. Només aquells objectes que les òrbites es mantenen al sistema solar molt distant, molt més enllà de la influència gravitacional de Neptú, poden utilitzar-se per buscar signes d’un planeta massiu desconegut. Aquests inclouen el Sedna i 2012 VP113, que, tot i que actualment estan més a prop del Sol que el Farfarout (al voltant de 80 au), no s’acosten mai a Neptú i, per tant, poden estar fortament influïts pel possible planeta X al seu lloc.

«La dinàmica orbital del Farfarout pot ajudar-nos a comprendre com es va formar i va evolucionar Neptú, ja que és probable que el Farfarout fos llançat al sistema solar exterior a l’acostar-se massa a Neptú en el passat distant», va dir el coautor Chad Trujillo, astrònom de la Universitat d’Arizona. «És probable que el Farfarout torni a interactuar fortament amb Neptú, ja que les seves òrbites continuen encreuant-se».

Temes:

Astronomia