Fenomen astronòmic

Una bola de foc creua el cel de Màlaga a 205.000 km/h

L’esdeveniment es va poder veure entorn de la mitjanit d’aquest dimarts

Una bola de foc creua el cel de Màlaga a 205.000 km/h
1
Es llegeix en minuts

Una bola de foc que va entrar a l’atmosfera a uns 205.000 quilòmetres per hora va creuar ahir a la nit el cel de part del sud-oest d’Andalusia, des que va ser detectada sobre la província de Màlaga fins al sud de la de Cadis, on va desaparèixer.

L’esdeveniment ha sigut analitzat per l’investigador responsable del projecte SMART, l’astrofísic José María Madiedo de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia, que ha informat a les seves xarxes socials que entorn de les 00.59 hores; va ser detectada la roca que va originar aquest fenomen.

La brusca fricció amb l’atmosfera a aquesta enorme velocitat va fer que la roca es tornés incandescent, generant-se així una bola de foc que es va iniciar a una altitud d’uns 122 quilòmetres sobre la província de Màlaga, avançant en direcció sud-oest, fins a extingir-se a una altitud d’uns 97 quilòmetres sobre el sud de la província de Cadis.

La bola de foc va recórrer una distància total en l’atmosfera d’uns 130 quilòmetres, seguint una trajectòria gairebé paral·lela a terra a gran altura.

Notícies relacionades

A aquest tipus d’esdeveniments se’ls denomina «rozadores», ja que es comporten com si freguessin les capes més altes de l’atmosfera sense gairebé endinsar-s’hi. El fenomen ha sigut registrat pels detectors del projecte SMART des dels observatoris astronòmics de Calar Alto (Almeria), Sevilla i La Hita (Toledo). SMART és un projecte de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC).

Aquests detectors operen en el marc de la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-Oest d’Europa (SWEMN), que té per objectiu monitoritzar contínuament el cel a fi de registrar i estudiar l’impacte contra l’atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del Sistema Solar.