Informe global

Transparència Internacional adverteix: corrupció i pandèmia van de la mà

Els països que els seus ciutadans perceben com a més corruptes han tingut una resposta més feble al virus

Transparència Internacional adverteix: corrupció i pandèmia van de la mà
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Corrupció i pandèmia van de la mà, conclou l’ONG Transparència Internacional (TU) en la seva tradicional classificació anual presentada aquest dijous, en la qual suspèn dos terços dels 180 països analitzats, segons informa Efe.

Segons l’Índex de Percepció de la Corrupció (CPI), els països que els seus ciutadans perceben com a més corruptes són els que pitjor han respost davant la Covid, i les reaccions més febles i caòtiques al repte del coronavirus han sigut les que han deixat més marge a les pràctiques il·legals.

Dinamarca i Nova Zelanda es mantenen al capdavant de la llista d’aquesta ONG alemanya, amb 88 punts sobre un màxim de 100 cadascun; mentre que el Sudan del Sud i Somàlia, amb tot just 12 punts, reincideixen a la part més baixa de la classificació.

Per a la presidenta de TI, Delia Ferreira, el cercle viciós entre corrupció i pandèmia és evident: «La Covid-19 no és només una crisi sanitària i econòmica. És una crisi de corrupció. I una que actualment no estem sabent gestionar».

«L’any passat ha posat a prova els governs com no es recorda, i aquells amb més nivells de corrupció han sigut menys capaços d’afrontar el desafiament. Però fins i tot aquells que hi ha a dalt del CPI han de fer front de manera urgent al seu paper al perpetuar la corrupció a casa i a l’estranger», afegeix.

L’informe parla d’una «imatge nefasta» de la situació de la corrupció a nivell global: la puntuació mitjana és de 43 sobre 100 i la meitat dels països no ha registrat cap progrés «en l’última dècada» en la lluita contra aquestes pràctiques il·lícites, «del suborn i la malversació als preus abusius i el favoritisme».

Espanya, entre Qatar i Corea del Sud, manté els 62 punts que va obtenir l’any passat, tot i que cau del lloc 30 al 32. La mitjana europea, no obstant, segueix lluny, en els 66.

La pandèmia de la corrupció

L’anàlisi, assenyala l’informe, «mostra que la corrupció no només soscava la resposta sanitària global a la Covid-19, sinó que també contribueix a prolongar la crisi democràtica».

Aquestes pràctiques il·legals estan, així mateix, associades a «una menor cobertura de la sanitat pública, i més taxes de mortalitat infantil i maternal, de mort per càncer, diabetis i malalties respiratòries i cardiovasculars».

La reacció dels governs a la pandèmia ha evidenciat «enormes esquerdes en els sistemes sanitaris i en les institucions democràtiques» i ha revelat que els governants «persegueixen sovint els seus propis interessos en lloc dels més vulnerables», segons aquesta ONG.

TI aspira que ara, quan la comunitat internacional està començant a veure la llum al final del túnel gràcies a l’arribada de la vacuna, «els esforços anticorrupció» es mantinguin «per assegurar una recuperació justa i equitativa» per a tothom.

Llums i ombres

Al capdavant de la classificació, després de Dinamarca i Nova Zelanda, se situen Finlàndia, Singapur, Suècia i Suïssa, tots amb 85 punts; mentre que a l’extrem oposat, just per sobre del Sudan del Sud i Somàlia, hi ha Síria (14), el Iemen i Veneçuela (15).

Els llums de l’informe els protagonitzen els països que més progressos fan en la lluita contra la corrupció en l’última dècada, amb Grècia, Birmània (Birmània) i l’Equador al capdavant; i les ombres les encarnen els tres que més perden en la classificació: Bòsnia Hercegovina, Malawi i Líban.

Entre les grans potències destaquen els Estats Units, que enfonsa la seva caiguda –per quart any consecutiu, tota la presidència de Donald Trump– i amb 67 punts marca el seu pitjor registre en el CPI des del 2012.

La falta de supervisió en el programa d’ajuts per la Covid, d’un bilió de dòlars, va provocar l’ONG «seriosa preocupació» i va significar, segons el parer de TI, un «retrocés significatiu» respecte a la tradició de «normes democràtiques per a la promoció de la rendició de comptes governamental».

La Xina suma un punt (42) i dues posicions (78); i Rússia, bastant més enrere, guanya dos punts i dos llocs (30 i 129).

Com en els últims anys, a l’Amèrica Llatina encapçalen la llista regional Uruguai i Xile, amb 71 i 67 punts, respectivament; i la tanquen Veneçuela i Nicaragua, amb 15 i 22.

Notícies relacionades

L’informe incideix en les seves recomanacions per als països, que passen pel reforç dels supervisors, la contractació pública oberta i transparent, la defensa de la societat civil i la democràcia i el dret a la informació, especialment en matèria pressupostària.

«La transparència és essencial per assegurar que els recursos públics es fan servir adequadament i arriben als beneficiaris objectius», afirma el text.