Privacitat

Amnistia llança una campanya per lluitar contra la tecnologia de reconeixement facial

L’ONG llança una campanya buscant la prohibició d’aquest avenç tecnològic

Amnistia llança una campanya per lluitar contra la tecnologia de reconeixement facial
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’organització de defensa de drets humans Amnistia Internacional (AI) va llançar aquest dilluns una campanya global per lluitar per la prohibició de la tecnologia de reconeixement facial, que assegura que «amplifica la vigilància policial racista i amenaça el dret a la protesta», segons informa EFE.

«Existeix el risc que el reconeixement facial s’utilitzi com una arma per les forces de l’ordre contra comunitats marginades per tot el món», va assegurar en un comunicat de premsa l’investigador d’Intel·ligència Artificial i Drets Humans d’Amnistia Internacional, Matt Mahmoudi.

«Des de Nova Delhi fins a Nova York, aquesta tecnologia invasiva posa les nostres identitats en contra nostre i mina els drets humans», va afegir.

La campanya d’Amnistia Internacional, anomenada ‘Ban the scan’ (Prohibir l’escaneig), arrenca a Nova York per enfocar-se més tard en l’ús d’aquest tipus d’identificació per tot el món el 2020.

El grup assegura que els sistemes de reconeixement facial són una forma de vigilància en massa que viola els drets a la privacitat i amenaça els drets a la llibertat d’assemblea pacífica i d’expressió.

A més, apunten, exacerba el racisme sistemàtic, ja que podria afectar més les persones de color, que ja pateixen discriminacions i violacions dels drets per part de les forces de l’ordre, diu Amnistia Internacional.

«Els novaiorquesos podrien sortir i fer la seva vida sense que siguin rastrejats pel reconeixement facial. Altres importants ciutats als EUA ja han prohibit el reconeixement facial, i Nova York hauria de fer el mateix», va instar Mahmoudi.

A la Gran Poma, Amnistia Internacional col·labora en aquest esforç amb altres organitzacions, com Intel·ligència Artificial per al Poble, la Unió de Llibertats Civils de Nova York o la Coalició per a la Privacitat de Nova York.

«L’ús policial de la tecnologia de reconeixement facial situa els novaiorquesos a perpètues rodes d’identificació i viola els nostres drets a la privacitat. El reconeixement facial és ubic, no està regulat i hauria d’estar prohibit», va afirmar en el comunicat Mutale Nkonde, fundadora i consellera delegada d’Intel·ligència Artificial per al Poble.

Aquest tipus de tecnologia pot ser desenvolupada copiant imatges de perfils de les xarxes socials o de carnets de conduir sense el permís dels individus, i després un programa informàtic analitza imatges captades per càmeres de seguretat per mirar d’identificar persones.

Amnistia Internacional va assenyalar així mateix que, tot i que ciutats com Boston, Portland o San Francisco han prohibit el seu ús, la Policia de Nova York continua utilitzant-lo per «intimidar» ciutadans, «com es va poder veure en les protestes de Black Lives Matter de l’any passat».

Per exemple, apunten, l’activista Dwreck Ingram va ser gravat en vídeo en una d’aquestes manifestacions a Nova York el juny del 2020, i el 7 d’agost desenes de policies van mirar d’entrar al seu apartament sota acusacions d’haver atacat un agent.

L’organització, que afirma que un dels agents implicats en aquest intent d’arrest va ser fotografiat amb un document que donava a entendre que s’havia utilitzat un sistema de reconeixement facial, assegura que la policia va informar incorrectament dels seus drets a Ingram, va mirar d’interrogar-lo sense la presència d’un advocat i va envoltar la seva residència.

«La policia se’n va anar només després que Dwreck transmetés en directe a les xarxes socials els fets», diu Amnistia Internacional, que afegeix que la policia va utilitzar la seva foto de perfil d’Instagram per identificar-lo, que després va ser utilitzada en un cartell d’«Es busca» que les forces de seguretat van penjar al seu veïnat.

«Els activistes són específicament objecte d’aquestes tecnologies, atès el que estem protestant i perquè estem mirant de desmuntar un sistema del qual la policia forma part», va declarar Ingram.

Notícies relacionades

La campanya ‘Ban the scan’ començarà amb el llançament d’una pàgina web, on els residents de Nova York poden generar comentaris sobre l’ús de la tecnologia de reconeixement facial i més tard presentar peticions per saber exactament on s’està utilitzant.

La pàgina s’ampliarà al maig, quan un «exèrcit de descodificadors» ajudarà a geolocalitzar aparells que tenen la capacitat de portar a terme aquest reconeixement facial a Nova York.