ESCRIT D’ACUSACIÓ

El fiscal demana presó per l’assalt a un centre de ‘menes’ al Masnou

  • Els acusats van actuar «pel menyspreu i l’animadversió» que senten a l’origen dels menors

  • Van cridar durant el trajecte a l’alberg «‘A por ellos’» i «Moros de merda», amenaçant de cremar-lo

  • Entre els imputats figura un alt càrrec de Plataforma per Catalunya i altres membres de l’extrema dreta

Manifestación en El Masnou contra el racismo .

Manifestación en El Masnou contra el racismo . / ANNA MAS (Zeta_intramedia)

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona reclama penes que oscil·len entre els dos anys i dos mesos i els quatre anys i quatre mesos de presó per a les noves persones que van assaltar un centre de menors migrants no acompanyats (menes) al Masnou el 4 de juliol del 2019. Els acusats «van actuar pel menyspreu i l’animadversió que senten a l’origen dels menors», afirma el ministeri públic. Entre els imputats hi ha J.A. de la F., que va ser secretari d’organització de Plataforma per Catalunya i dirigent del Moviment Social Republicà. Altres inculpats són simpatitzants de grups nazis o d’extrema dreta.

Els fets es remunten al 4 de juliol del 2019. Aquell dia, cap a les 19.00 hores, es va organitzar davant l’Ajuntament del Masnou un acte en favor dels menors migrants no acompanyats convocat per la XP d’Acollida del Masnou, al qual van assistir unes 80 o 100 persones. Al cap de mitja hora i a través de les xarxes socials, es va convocar al mateix lloc una altra concentració de signe contrari, que va aglutinar unes 50 persones.

Durant el transcurs de les concentracions es corejava, pel grup contrari a l’acollida de menors, entre els quals hi havia diversos acusats, consignes contra aquests com «Anem ‘a por ellos’», «Moros de merda», «Cremarem l’alberg», «Us matarem», expressions amb «un clar menyspreu i animadversió» a l’origen dels ‘menes’. A causa del «nivell de confrontació» es va activar un dispositiu dels Mossos, que van separar les dues manifestacions amb un cordó policial.

Clima d’hostilitat

Al cap d’una estona, dos dels acusats, un d’ells amb un megàfon a la mà, va començar a donar «instruccions» perquè el grup contrari als ‘menes’ es dirigís a l’alberg El Balquer, en aquesta localitat, llançant consignes com «Avui els fem fora, anem al centre, ‘a por ellos’». Durant el trajecte, es van proferir expressions com ‘a por ellos’, exhibint alguns participants en la marxa salutacions vinculades als moviments d’extrema dreta, cosa que va «crear un clima de confrontació i hostilitat», argumenta l’acusació pública.

Notícies relacionades

A l’arribar als voltants d’El Balquer, els agents van advertir els manifestants que no entressin al recinte. Malgrat això, dos dels acusats van accedir-hi aprofitant que ho feia un integrador social, al qual van agredir i van cridar-li «moro de merda», «ves-te’n al teu país». Darrere seu van entrar més persones al recinte, cosa que va provocar seriosos incidents. Mentrestant, altres manifestants van llançar pedres i altres objectes contundents de forma violenta contra els menors, el personal de l’alberg i els policies.

Amb aquesta actuació els acusats «van generar un clima d’angoixa, inquietud i pànic als residents en aquests centre», entre els quals, nombrosos menors d’edat, que escoltaven les consignes, «tement que poguessin accedir a l’interior de l’alberg, atesa l’agressivitat dels manifestants, cosa que va generar un sensació d’inseguretat i por», relata la fiscalia.