TRES MESOS DE TOC DE QUEDA

La Barcelona de les festes clandestines

  • La Guàrdia Urbana detecta una festa il·legal en un pis de la Diagonal que acaba amb 27 joves identificats per incomplir les restriccions

  • Sovint, els denunciants planten cara als agents i opten per impedir-los l’accés als domicilis privats

  • Els policies han detectat l’ús de taxis i Cabify que traslladen clients a festes privades o a llocs de tripijocs

5
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«He arribat a casa i m’he trobat tota aquesta gent. ¿Què faig, fer-los fora? Si som en ple toc de queda», respon S.A, de 25 anys, avui sancionat per organitzar una festa il·legal al districte de l’Eixample de Barcelona ahir a la matinada, on es van comptar fins a 27 assistents. Prèviament, quatre veïns de la zona van alertar del fort soroll de la festa, que la mateixa Guàrdia Urbana va poder sentir. Després de les restriccions sanitàries, aquesta és la feina dels cossos policials: sancionar els participants en la gresca. Una Barcelona clandestina, malgrat tot, continua incomplint la normativa sanitària durant el cap de setmana, posant en risc la població per l’auge dels contagis.

Passen cinc minuts de les onze de la nit de divendres. Fa més d’una hora que s’ha decretat el toc de queda, i dos agents de la patrulla nocturna de la Guàrdia Urbana es troben tres homes bevent alcohol a la boca del metro d’Arc de Triomf. No porten mascareta, i les bosses que porten a les mans demostren que la festa només acaba de començar. «Treballem en un bar, acabem de sortir i només volíem divertir-nos una estona abans d’anar cap a casa», diuen. S’emporten tres sancions. Una, per beure a la via pública (que paguen a l’instant). Una altra, per no complir les restriccions sanitàries. I la tercera, per fer un directe a Instagram filmant el rostre dels agents que els estan sancionant.

Taxis i VTC en el punt de mira

El cotxe patrulla, comandat per l’agent Mónica i el sergent Alberto Jordán, es dirigeix cap a un control policial ubicat al carrer Mallorca. Abans, s’aturen davant l’estàtua de Rafael de Casanova. Són gairebé dos quarts de dotze de la nit. Dos joves sopen junts en un banc. «Ja saben que a aquestes hores no poden ser al carrer, tot i que visquin molt a prop», els exposa el sergent. Ells acaten i tornen a casa, amb un expedient de multa iniciat.

A tres quarts de dotze els agents arriben al control policial a la cantonada entre el carrer de València amb Lepant. Dos amics miren de sortir d’un portal, però a l’enlluernar-se pels llums blaus dels vehicles policials, tornen a entrar. Amb un patinet, un al·lega que ha d’anar a la farmàcia. L’altre, a veure la seva nòvia. Tots dos acaben sancionats, però hores després fugen a peu pel carrer de Lepant. Qui sap si a buscar una altra festa clandestina.

En el control, van desfilant taxis i vehicles gestionats per l’aplicació de Cabify, que porten passatgers un tant sospitosos. «Vaig a veure un amic que li ha donat un atac d’angoixa», justifica un. «Som de camí a casa de la meva mare», al·lega una altra, amb un got a la mà, ja mig buit, i que fa pudor d’alcohol. En menys d’una hora, els agents de la Urbana han incoat una desena de sancions. «En els últims dies ens hem trobat taxis o vehicles privats que en comptes de transportar persones, es dediquen a vendre drogues», afirma el sergent Jordán. Entre algunes altres drogues requisades, com l’haixix o la cocaïna, s’ha trobat èxtasi líquid.

Borratxos en patinet

Aquesta vegada no passa. Tot i que qui sí que demostra haver-se passat de la ratlla en el consum de substàncies és un jove que condueix un patinet al carrer d’Urgell. «Anava trontollant», reconeix un agent passades les dotze de la nit. Li fan un control d’alcoholèmia i acaba donant 0,53. Està a set punts de sortir emmanillat. El patinet queda immobilitzat. «Aquest control ha sigut una escabetxada», diu al seu superior el mateix agent hores més tard.

Falten deu minuts per a dos quarts de dues i arriba un avís a través de la ràdio. «Possible festa en un gimnàs». Un veí assegura que els sorolls al local no cessen. Però els agents no en senten ni un. A més, és impossible entrar-hi. Prometen traslladar-lo a la policia diürna. «És habitual trobar-nos amb locals que fan festes il·legals, però saben que tenen molt a perdre, i aquests últims dies ja no rebem tants avisos», afirma el sergent. Un dels riscos que corren és que els precintin el local i no puguin obrir en mesos.

Una festa a la zona alta

Notícies relacionades

A pocs minuts de les dues de la matinada, quatre veïns alerten d’una festa pròxima al carrer de Londres, entre els d’Aribau i Muntaner. Resulta que un grup de joves ha organitzat una festa clandestina en un pis, que a més té accés en un pati interior. La policia sent la música i, al final, aconsegueix parlar amb ells colant-se per uns finestrals d’un hotel pròxim. Des d’allà, es pot veure una taula plena d’ampolles de ginebra i tònica. «La festa s’ha acabat», els diuen els agents. Però els joves, tot i que saben que estan incomplint les restriccions, planten cara a l’autoritat. Es neguen a obrir la porta, i responen amb evasives. «Jo he arribat a casa i m’he trobat tot això, tampoc els puc fer fora», es defensa l’únic jove S.A., de 25 anys, que resideix en aquest gran pis.

«En altres ocasions haurien sortit impunes, perquè això és una propietat privada i les patrulles no són infinites, però com que no tenim una altra feina ens quedarem aquí el temps que faci falta», afirma el sergent. Una patrulla al carrer de Londres, i una altra a l’avinguda Diagonal esperen que els joves vagin desfilant per identificar-los. Després de la seva negativa a obrir la porta, les identificacions es produeixen de dia, passades les sis del matí. Són 27 persones, les identificades a la festa il·legal. En tota la nit, els agents de l’Eixample han interposat 320 denúncies per incomplir les restriccions sanitàries, sis vegades més que les interposades durant el dia. «Esperem que els arribi la multa», diu al creuar la porta de la comissaria l’agent Juárez. «Si no, donarem una sensació d’impunitat brutal», afegeix.