Sanitat recomana continuar vacunant els grups prioritaris de la primera fase

El pròxim col·lectiu a vacunar en la següent etapa inclou les persones més grans de 80 anys

Sanitat recomana continuar vacunant els grups prioritaris de la primera fase
3
Es llegeix en minuts

La Comissió de Salut Pública ha aprovat la segona actualització de l’Estratègia de Vacunació davant la Covid-19 en la qual es recomana que s’ha de continuar vacunant les persones de la primera etapa, és a dir, els residents i personal sanitari i sociosanitari que treballa en residències de gent gran i d’atenció a grans dependents, personal de primera línia en l’àmbit sanitari i sociosanitari, altre personal sanitari i sociosanitari i persones considerades grans dependents que no estiguin institucionalitzades.

A més, el mateix document estableix que dins del grup d’‘altre personal sanitari i sociosanitari’ es prioritzaran els professionals de l’àmbit hospitalari i d’atenció primària no considerats de primera línia. També es vacunarà el personal d’odontologia, higiene dental i altre personal sanitari que atén sense mascareta durant més de 15 minuts.

Quant al personal sociosanitari que no és considerat «de primera línia», només es vacunarà el que atén de manera professional grans dependents que no estan institucionalitzats. Tot i que aquest personal es considera grup 3, si és més factible podrà vacunar-se en la mateixa visita que les persones a qui assisteixen, és a dir, en el grup 4.

Mantenir la pauta de dues dosis

De la mateixa manera, en l’actualització que indica que el personal sanitari i sociosanitari que no s’inclou en la primera etapa de vacunació podrà vacunar-se en l’etapa 2 de manera prioritària, dins de les categories «personal essencial de primera línia» o «altre personal essencial».

Sanitat destaca també la importància de mantenir la pauta de dues dosis en les poblacions que s’estan vacunant, administrant la segona dosi al més aviat possible a partir dels 21 dies en el cas de la vacuna desenvolupada per Pfizer i BioNTech, i al més aviat possible en el cas de la vacuna de Moderna a partir dels 28 dies.

No obstant, i tenint en compte la situació actual de disponibilitat de dosis i l’evidència que continua apareixent en relació amb la durada de la immunitat després de la infecció i la baixa freqüència de casos de reinfecció, es podrà posposar la vacunació del personal sanitari de primera línia (grup 2) i altre personal sanitari i sociosanitari (grup 3) fins que transcorrin sis mesos de la data de diagnòstic. Aquesta recomanació es realitzarà preferentment en les persones d’aquests grups menors de 55 anys i sense condicions de risc.

Els més grans de 80 anys, els següents

El pròxim grup a vacunar en la següent etapa inclou les persones més grans de 80 anys, que començarà a vacunar-se en el «menor termini de temps possible» i en funció de la disponibilitat de dosis de vacunes.

Segons dades de l’INE corresponents al gener del 2020, a Espanya hi ha 2.851.054 persones de 80 i més anys, 1.056.207 homes i 1.794.846 dones, fet que representa el 6% de la població. No obstant, algunes de les persones d’aquest grup d’edat poden haver sigut vacunades en els grups considerats anteriorment (grups 1 i 4), per la qual cosa el nombre de persones a vacunar serà menor al que figura en el paràgraf anterior.

Notícies relacionades

La justificació ètica de la priorització realitzada es basa, tal com han detallat des del departament que dirigeix Salvador Illa, en els principis de «necessitat, equitat i reciprocitat», que aconsellen la priorització dins de cada un dels grups per vacunar les persones que més s’exposen al risc d’emmalaltir (sanitaris i sociosanitaris més exposats) i aquelles que més s’hospitalitzen i moren.

Finalment, en el document es ressalta el criteri de solidaritat perquè tots els esforços se centrin en totes aquelles persones que puguin veure més afectada la seva salut o estiguin més exposades al virus.