Itàlia estudia demandar Pfizer pels retards en l’entrega de vacunes

  • Diverses regions italianes estan suspenent l’administració de la primera dosi per la falta de subministraments

Itàlia estudia demandar Pfizer pels retards en l’entrega de vacunes
2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El front obert per Pfizer amb la seva decisió de retardar i reduir unilateralment l’entrega de vacunes a diferents països europeus corre el risc de dirimir-se en els tribunals. El comissari per a la gestió de la pandèmia a Itàlia, Domenico Arcuri, ha anunciat que Roma està analitzant «accions legals» contra el laboratori nord-americà pels retards en l’entrega de centenars de milers de dosis anteriorment destinades al país. 

El programa comunicat per Pfizer «ha sigut àmpliament incomplert», ha argumentat aquest dijous un portaveu d’Arcuri a EL PERIÓDICO. La mateixa font ha també assenyalat que, a causa del desafortunat anunci de Pfizer, diverses regions italianes estan suspenent el subministrament de la primera dosi, i s’estan centrant a inocular la segona dosi al personal mèdic i als avis de les residències que ja van rebre la primera. 

Aquest és el cas del Laci, la regió de què és capital Roma, que aquest dijous ha comunicat la suspensió del subministrament de la primera dosi «per a aquesta i la setmana vinent». Amb això, a nivell nacional, s’espera que la decisió de Pfizer generi al país almenys una setmana de demora en l’inici de la vacunació de les persones majors de 80 anys, que Itàlia va iniciar fa dies. Tot i que tampoc s’exclou que aquest retard pugui ser més gran, sobretot si la setmana que ve hi ha nous canvis en les entregues.

Segons dades publicades pel diari italià ‘La Stampa’, Pfizer va anunciar divendres passat la cancel·lació de l’enviament a Itàlia de 165.000 unitats, i a més ha acumulat diversos retards per a l’entrega de les restants 294.000 del total d’aproximadament 500.000 dosis setmanals, la xifra pactada. Amb tot, Pfizer no va respondre en la immediatesa a una sol·licitud d’informació sobre l’assumpte.

Notícies relacionades

En realitat, la maniobra del laboratori ha provocat una forta onada d’indignació i diverses sospites a Itàlia, ja que a més arriba després que el país aconseguís bons resultats per la seva rapidesa en subministrar la vacuna, des que va començar la campanya el 27 de desembre. En total, segons les últimes xifres entregades per les autoritats, el país ja ha subministrat la primera dosi a 1,26 milions d’individus, un de les dades més altes de la regió, i hi ha 11 regions (de 20), entre elles el Piemont, el Laci, la Campània, la Vall d’Aosta, i el Vèneto, que ja han inoculat més del 80% de les dosis rebudes. 

En l’actualitat, Itàlia té una taxa de positivitat de 3,99%, i suma més de 83.600 morts i 2,5 milions de contagiats.