La Conselleria ja ha convocat els gerents

Un jutge obliga Sanitat a vacunar «sense demora» el personal de la privada

  • La decisió s’adopta després que el Col·legi de Metges d’Alacant ho reclamés i la Conselleria ja ha convocat els gerents

  • «Diferenciar per etiquetes només té una explicació possible: la ideològica», es queixa el president de la patronal

2
Es llegeix en minuts

El jutjat del Contenciós Administratiu número 3 d’Alacant  ordena a la Conselleria de Sanitat que vacuni contra el coronavirus tot el personal sanitari que treballa en la sanitat privada de la província.

Així es recull en una interlocutòria del jutjat després que el Col·legi de Metges d’Alacant dimecres sol·licités l’adopció de mesures cautelaríssimes per vacunar el personal sanitari de la privada. En aquesta interlocutòria es requereix la conselleria perquè elimini «qualsevol impediment que obstaculitzi o dificulti» aquesta vacunació.

El jutjat exigeix que aquesta vacunació es faci «amb el mateix ordre, prelació i altres circumstàncies que s’aplicarien al personal sanitari públic, sense discriminació ni cap demora respecte al personal sanitari públic». No és possible recórrer contra aquesta interlocutòria. Ahir, l’advocat del Col·legi de Metges, Guillermo Llago, va explicar que estaran vigilants perquè des d’avui les vacunes que s’administrin en primera dosi «vagin de manera prioritària al personal de les clíniques privades». Si no es respecta aquest ordre «interposarem una denúncia penal per desobediència».

En paral·lel s’obre un procediment per determinar si s’han infringit els drets fonamentals dels professionals de la privada que no han rebut la vacuna i sol·licitar les indemnitzacions pertinents».

Poques hores després de conèixer-se la decisió, la Conselleria de Sanitat va convocar una videoconferència per a les 11 hores d’avui als responsables dels centres privats.

Per a Carlos Rus, el president de la patronal de la sanitat privada Aspe, s’ha arribat a la situació que ara ha corregit la Justícia perquè «s’ha prioritzat sense sentit ja que s’hauria d’haver vacunat abans els que són a primera línia amb independència que fossin de la pública o de la privada». Per a ell, «diferenciar per etiquetes només té una justificació possible: la ideològica». El representant del col·lectiu a què pertanyen tots els centres sanitaris privats que treballen en la Comunitat, va destacar l’«enorme enuig» del seu personal, «que se senten professionals de segona quan es troben en una situació de risc perquè estan atenent pacients Covid».

Notícies relacionades

Fins al moment al País Valencià no s’ha vacunat ningú de la privada, tret d’aquells que també treballen a la pública, que han sigut immunitzats allà. Una decisió que contrasta amb la d’altres autonomies, com la Balear, on el criteri ha sigut vacunar tots els que són a primera línia, ja siguin de la pública o de la privada, i després han seguit amb la resta, segons explica Rus.

Abans de notificar-se la decisió del jutjat, el president d’Aspe (Aliança de la Sanitat Privada Espanyola) ja havia manifestat la seva intenció de posar-se en contacte amb el Col·legi de Metges d’Alacant per afegir-se a la denúncia. «Volem anar junts als tribunals i exigir responsabilitats a l’Administració, que se’ns expliqui si el raonament és que primer és el que és públic i després el que és privat perquè amb això s’està posant en risc la vida de professionals que són fonamentals per superar aquesta situació. I d’una forma absurda, quan a més estem tenint derivacions de l’àmbit públic», va afirmar. I va afegir: «Fa l’efecte que a l’Administració no li importa que els professionals de la privada es contagiïn o morin. I si passa això, s’haurà de veure de qui és la culpa».