Google firma un acord de drets afins per remunerar la premsa francesa

El gegant d’internet pagarà als mitjans per l’ús de les seves publicacions ‘online’

Google firma un acord de drets afins per remunerar la premsa francesa
1
Es llegeix en minuts

Google i l’Aliança de Premsa d’Informació General (APIG) de França –entitat que representa els diaris nacionals i regionals francesos– han anunciat aquest dijous la firma d’un acord que aplana el camí perquè el gegant d’internet remuneri la premsa francesa en concepte de drets afins o connexos, després d’àrdues negociacions. Els drets afins són una disposició similar als drets d’autor i va ser creada per una directiva europea per, suposadament, millorar la distribució dels ingressos digitals en benefici dels diaris i les agències de premsa.

Google i l’APIG «anuncien un acord sobre la remuneració dels drets afins en virtut de la llei francesa», afirmen les dues parts en un comunicat conjunt, en el qual recalquen que és «la culminació de molts mesos de negociacions al marc establert per l’Autoritat de Competència».

Aquest acord «estableix el marc dins del qual Google negociarà acords de llicència individuals amb els membres» d’APIG, expliquen els signants. Es tracta d’acords de llicència que «cobriran els drets afins i, a més, obriran als diaris l’accés a News Showcase», un programa llançat recentment per Google en què remunera els mitjans de comunicació per una selecció de continguts.

Segons el comunicat, la remuneració es calcularà individualment i «partint de criteris com, per exemple, la contribució a la informació política i general, el volum diari de publicacions i l’audiència mensual a internet».

Per Pierre Louette, director executiu del grup Les Echos - Le Parisien i president d’APIG, aquest acord «marca el reconeixement efectiu del dret afí dels editors de premsa i el començament de la seva remuneració per part de les plataformes digitals per l’ús de les seves publicacions en línia».

El cap de Google França, Sébastien Missoffe, ho veu com la confirmació d’un «compromís» que obre «noves perspectives».

Llarg conflicte

Notícies relacionades

A finals del 2019 la premsa francesa va acusar Google de violar els drets afins. Poc després de la seva entrada en vigor a França, Google va decidir unilateralment fer menys visibles els diaris que es neguessin a permetre-li continuar explotant gratis els seus continguts (títols, fragments d’articles i il·lustracions) en els seus resultats de recerca.

La premsa francesa es va veure obligada a accedir-hi, però va recórrer immediatament a l’Autoritat de Competència, que l’abril del 2020 va ordenar a Google negociar «de bona fe» amb els editors, una decisió corroborada pel Tribunal d’Apel·lació de París.