Noves mesures

Així queden les restriccions a Catalunya: què podrem fer i en quines dates

El Govern imposa el tancament perimetral municipal, limitacions als comerços i manté el toc de queda

Es llegeix en minuts

El Periódico

La mala evolució epidemiològica del coronavirus a Catalunya ha obligat el Govern a modificar el seu pla de desescalada inicial i a introduir noves restriccions, que entren en vigor el dijous 7 de gener. Tot i que inicialment estava previst que duressin 10 dies, l’Executiu català ha decidit mantenir-les una setmana més, fins a les 0.00 hores del dilluns 25 de gener, davant el repunt de contagis després de les festes nadalenques. Confinament municipal, toc de queda a les 22.00 hores i limitacions als comerços són les principals mesures.

A continuació repassem com queden les mesures de restricció en els diferents àmbits.

En vigor del 7 al 24 de gener

RESTAURACIÓ

Restaurants i bars podran obrir amb un 30% de l’aforament a l’interior i del 100% a les terrasses. La distància de seguretat serà com a mínim de 2 metres entre taules. Les taules seran de màxim 4 persones (6 si són de la mateixa bombolla de convivència). Només podran obrir de cara al públic per servir esmorzars (de 07.30 a 09.30 hores) i dinars (de 13.00 a 15.00 hores). Els bars i restaurants que facin menjar per emportar podran servir sopars: de 19.00 a 22.00 hores si el client ve a recollir l’encàrrec, i fins a les 23.00 si el local serveix menjar a domicili. Es prohibeix l’obertura de bars i restaurants situats en centres comercials. Els Mossos faran inspeccions en aquests locals per garantir que compleixen les mesures de seguretat.

CULTURA

Cines, teatres, auditoris, sales de concerts, museus i sales d’exposicions podrien obrir amb un 50% de l’aforament i un màxim d’ocupació de 500 persones. A partir del dilluns 14 de desembre, el Procicat permetrà fins a 1.000 persones per sessió o actuació sempre que es compleixin les condicions del ventilació i el límit del 50% de l’aforament.

ESPORT

Novetat amb les noves restriccions: Les activitats esportives queden prohibides tret que siguin a l’aire lliure. Això implica el tancament dels gimnasos, que ja estaven bastant limitats. Es manté la reobertura de les instal·lacions esportives a l’aire lliure amb un 50% de l’aforament i també a les piscines, tot i que siguin en recintes tancats. Es permet la pràctica esportiva federada no competitiva en equipaments a l’aire lliure. Les activitats, excepte les federades, es podran fer amb un màxim de 6 persones.

COMERÇ

Les noves mesures són especialment restrictives amb el comerç. Els comerços de fins a 400 metres quadrats només podran obrir de dilluns a divendres. Els centres comercials queden tancats. I en cap de setmana, només podran obrir les botigues considerades essencials (farmàcia, alimentació).

CERIMÒNIES

El pla original limita al 30% l’aforament per a actes religiosos i cerimònies civils, que mai poden superar les 200 persones. Aquestes restriccions canvien a partir de dilluns 14 de desembre: aquests actes podran acollir fins a 1.000 persones si l’acte es desenvolupa de forma estàtica, a l’aire lliure o en espais físics tancats i complint les condicions de ventilació, controls de qualitat d’aire i d’aglomeracions.

MOBILITAT

Marxa enrere en la mobilitat: es decreta el tancament perimetral municipal de dilluns a divendres, cosa que sense efecte el tancament comarcal vigent fins ara. Es manté el tancament perimetral de Catalunya. D’altra banda, el toc de queda nocturn continua vigent fins a les 22.00 hores.

Les restriccions a Catalunya, per sectors

-Bars i restaurants

-Gimnasos i piscines

-Centres comercials i botigues

-Cines, teatres i sales de concerts

-Instituts, universitats i extraescolars

Et pot interesar

-Esport escolar i amateur

-Confinament i toc de queda