Sentència pionera

Un tribunal evita la deportació d’un home a Bangladesh per la seva alta contaminació

  • El tribunal francès considera que tornar l’home, malalt d’asma, al seu país d’origen li podria causar un empitjorament de la salut per la greu contaminació de l’aire que pateix

Un tribunal evita la deportació d’un home a Bangladesh per la seva alta contaminació
1
Es llegeix en minuts

Un tribunal francès ha aturat la deportació d’un home de Bangladesh a l’entendre que els alts nivells de contaminació del seu país podien posar en perill la seva vida perquè té asma. La decisió del tribunal d’apel·lacions de Bordeus, que recull ‘The Guardian’, anul·la així l’ordre d’expulsió de l’home, de 40 anys, per evitar «un empitjorament de la seva patologia respiratòria a causa de la contaminació de l’aire» de Bangladesh.

«Que jo sàpiga, és la primera vegada que un tribunal francès aplica el medi ambient com un dels seus criteris en un cas d’aquest tipus», va assenyalar l’advocat Ludovic Rivière. 

Mort per contaminació ambiental

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la concentració de partícules fines en l’aire és sis vegades el màxim recomanat a Bangladesh, i es considera que va ser determinant en les 572.600 morts registrades al país per malalties que no són de transmissió.

Notícies relacionades

L’home va arribar a França el 2011 després de fugir de la persecució al seu país d’origen, segons The Guardian; va trobar feina, i el 2015 va aconseguir un permís de residència temporal per ser un estranger que requeria tractament mèdic. Amb tot, dos anys després els metges van considerar que podia rebre medicació al seu propi país i es va iniciar el procés d’expulsió.

La decisió judicial se suma a les veus que reclamen cada vegada amb més insistència que es reconegui el dret a un medi ambient saludable, i arriba després d’una altra sentència històrica de la justícia britànica, que va considerar que la mort d’una nena de nou anys, Ella Adoo-Kissi-Debrah , havia estat causada per la contaminació atmosfèrica.