Altres efectes del temporal ‘Filomena’

Milers d’orenetes mortes després de refugiar-se del fred a les ciutats

El roquerol, en lloc de viatjar a l’Àfrica a la recerca d’aliment fàcil, es concentra d’octubre a maig en zones baixes i urbanes del litoral per tenir un ambient més temperat

Han aparegut morts a centenars (l’Institut Català d’Ornitologia n’ha recollit uns 500 exemplars, però creu que les víctimes poden ser milers) en llocs com Barcelona, Tarragona, Badalona o Arenys de Mar

Els dos únics casos coneguts de nidificació a Barcelona d’aquesta espècie d’au s’han produït les dues últimes primaveres al Camp Nou i la Sagrada Família

Milers d’orenetes mortes després de refugiar-se del fred a les ciutats
3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’onada de fred ha tingut un impacte també entre la fauna. I una onada de fred d’intensitat extrema, com la provocada a l’interior de la Península per la tempesta ‘Filomena’, ha provocat també una mortalitat extrema en una espècie d’au, el roquerol, que a diferència dels seus parents pròxims, les orenetes i la resta (com el comú, l’habitual oreneta que instal·la els seus nius a les volades de les cases), en lloc de viatjar a l’Àfrica a la recerca d’aliment fàcil es concentra a les ciutats del litoral a la recerca d’un ambient més temperat. Però aquest any aquests refugiats climàtics no han tingut sort: han aparegut morts a centenars (l’Institut Català d’Ornitologia n’ha recollit uns 500 exemplars, però creu que les víctimes poden ser milers) en llocs com Barcelona, Tarragona, Badalona o Arenys de Mar. 

La mortalitat ha sigut encara més cridanera a l’aparèixer en molts casos les aus mortes agrupades en munts de diverses desenes d’exemplars. «Fer una espècie de pinya és una estratègia que aquesta espècie utilitza en casos de fred extrem per mantenir la calor corporal, però en condicions extremes no els ha funcionat», explica Raül Aymí, de l’ICO.  

Molt escàs en zones urbanes

Durant la resta de l’any, el roquerol habita en zones rocoses de muntanya, i és molt escàs en zones urbanes. Per exemple, els dos únics casos coneguts de nidificació a Barcelona s’han produït les dues últimes primaveres al Camp Nou i la Sagrada Família. «En els últims anys hi ha un lleuger augment dels que s’han adaptat a la ciutat, aprofitant el clima més suau», apunta Aynmí. Però el gruix de la població a l’hivern realitza una petita migració en altura, abandonant el Pirineu i el Prepirineu i concentrant-se d’octubre a maig en zones baixes i urbanes del litoral. Normalment amb això n’hi ha prou per deslliurar-los dels rigors de l’hivern, però aquest any no ha sigut així. 

Aquesta petita oreneta de color bru renuncia a l’Àfrica per viure al límit l’hivern europeu. «És una espècie sensible, pot resistir diversos dies de fred, però aquest any les condicions de fred, baixa temperatura, precipitacions i falta de menjar han sigut extremes i sostingudes durant diversos dies», apunta l’ornitòleg. Les primeres dades, encara preliminars, apunten a la desnutrició, amb les aus recollides amb un pes un 35% inferior al normal.

Entre els amants dels ocells molts segueixen la recomanació d’instal·lar menjadores amb llavors en balcons i jardins per aportar un suplement nutritiu a les aus que tenen dificultats per trobar aliments durant l’hivern. Fins i tot, per a espècies insectívores, com el pit-roig, en els comerços especialitzats, com Oryx, es venen barres compostes per insectes dessecats i sucres. No obstant, és impossible trobar alternatives (per al mateix animal i per als qui volen alimentar-los) en aus com el roquerol, que basen la seva dieta en la captura d’insectes al vol. Així ho ha experimentat, per exemple, Alex R. Fischer, autor d’un vídeo difós a Twitter per l’ICO en el qual ofereix un crustaci per alimentar tortugues a un roquerol en vol, que després d’acostar-se a la presa acaba refusant la captura. Ja és molt que l’au, segurament famolenca, s’acostés a la seva mà. 

Resident permanent

«Aquí no podem fer-hi res, l’única cosa, com a última opció si algú es troba al carrer amb algun exemplar encara viu, és posar-lo en una capsa de sabates prop d’una font de calor i avisar els agents rurals perquè el recullin. Quan estan en condicions molt esgotades ja no poden ni menjar, necessiten sèrum i una cura molt especial», explica Aymí.

Notícies relacionades

De fet, temperatura i abundància o no d’insectes disponibles és el factor que explica que de les espècies d’orenetes que crien a la península Ibèrica (les orenetes pròpiament dites, dàurica i comuna, així com els roquerols) i els falciots, amb hàbits alimentaris també estrictament aeris, totes migrin durant l’hivern a terres africanes, i només el roquerol sigui resident permanent.

El que és cridaner del cas és que la mortalitat s’hagi centrat en una sola espècie. Tot i que la cobertura de neu o els llacs gelats redueixin dràsticament l’accés d’aliment a altres aus, aquestes poden desplaçar-se. Però no s’ha detectat cap afectació greu en cap altra espècie, tampoc entre les cigonyes instal·lades ja permanentment a Catalunya, ben adaptades a alimentar-se als abocadors.