Trapero demana als Mossos una actitud proactiva i reforçar el seu suport als sensesostre

El major de la policia catalana adverteix que l’onada de fred provoca una situació d’«especial risc» per a les persones sense llar

Trapero demana als Mossos una actitud proactiva i reforçar el seu suport als sensesostre
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha advertit que l’onada de fred provoca una situació d’«especial risc» per als sensesostre, i ha demanat als agents que tinguin una actitud «proactiva» i reforcin els seus vincles amb les institucions que donen suport a aquests col·lectius.

Així ho indica Trapero en un comunicat intern dirigit a tots els efectius dels Mossos d’Esquadra aquest dimarts, just quan la Generalitat ha activat l’alerta fins dijous per una onada de fred, un dia després que dos sensesostre morissin a Barcelonaen ple descens intens de les temperatures.

Trapero remarca en la nota que Catalunya pateix des de divendres passat, 8 de gener, un episodi de nevades importants, acompanyat d’unes temperatures de «fred extrem» i adverteix que l’onada de fred «situa les persones més vulnerables, i sobretot, les persones sense llar, en una situació d’especial risc».

Zones on hi ha els sensesostre

Per aquesta raó, assenyala que s’haurà d’incloure dins del patrullatge habitual serveis específics per les zones on acostumen a trobar-se els sensesostre i mantenir una «actitud policial proactiva» cap aquest col·lectiu.

D’aquesta manera, els agents hauran de buscar informació sobre on passen la nit els sensesostre, si coneixen els recursos de recolzament disponibles, si tenen algun tipus de malaltia o si existeix alguna situació que els impossibiliti ser receptors dels serveis que se’ls poden oferir.

«Aquesta tasca policial, a curt i mitjà termini, ha de suposar actualitzar el coneixement integral d’aquesta temàtica i permetre informar amb rigor i coneixement a les autoritats competents», remarca Trapero en la nota.

«Detecció i informació»

Malgrat que els Mossos no tenen «eines pròpies» per prestar l’atenció directa a aquests ciutadans vulnerables, segons Trapero, sí que tenen al seu abast «la detecció, el traspàs d’informació i la coordinació amb els serveis socials i d’atenció a les persones».

Notícies relacionades

Per aquesta raó, remarca que és necessari «reforçar» des del territori el vincle amb les institucions, públiques i privades, que presten ajuda a aquest col·lectiu de persones, la situació de les quals es veu «agreujada» per les «severes condicions meteorològiques».

Davant aquesta situació, des de les àrees territorials policials es donaran directrius perquè els Mossos actualitzin la informació en relació amb la xarxa de recursos assistencials als quals es poden derivar les persones en situació de risc.