Recuperar les reserves

Alfombra vermella a la generositat

  • La marató per a la donació de sang es vesteix de cine amb tractament d’estrella i bossa de crispetes per als donants

  • Després del Nadal, el Banc de Sang només té reserves per a cinc dies, l’objectiu és doblar les provisions abans del dia 15 

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alfombra vermella i frases de pel·lícula: ‘Toca-la una altra vegada, Sam (i, si pots, torna a donar-la una altra vegada)’. ‘Que la força t’acompanyi (la generositat ja la portes a la sang)’. ‘Alegra’m el dia (en realitat ja ho has fet venint aquí)’. ‘Sayonara, baby (fins a la pròxima donació)’. No és una nova sala de cine. És ‘Una altra pel·lícula’, la de donar sang en temps de pandèmia, o la dels canvis, també en les donacions, que ha suposat la irrupció de la Covid-19. D’aquí el títol de l’actual campanya de donació de sang. Ara la reserva de llitera és obligada, com la mascareta, el gel hidroalcohòlic i la distància social. No demanen PCR negativa, tenir el coronavirus no malmet la qualitat de la sang, però sí, ser conscients del risc que suposaria acudir-hi amb símptomes: el possible contagi a la resta d’altruistes.

Això, doncs, una altra pel·lícula. Així que aquest any el Banc de Sang i Teixits ha ambientat la marató del món del cine. El tret de sortida ha sigut aquest divendres en un local habilitat al carrer de València, 286, però hi ha sales per a la generositat sanguínia als principals hospitals catalans. Fins al 15 de gener. La campanya s’activa anualment després de Nadal per recuperar les reserves de sang idònies: per a 10 dies. Després de les festes baixen a cinc jornades. Això significa que si els 200.000 catalans que habitualment cedeixen mig litre del preuat líquid deixessin de fer-ho, en cinc dies s’acabarien les transfusions. Tornar a la desena i convocar 10.000 donants és l’objectiu de la marató.

Històries reals

Doncs això, alfombra vermella a l’entrar i crispetes al sortir. Enmig, cinc minuts i bombar sang i quatre curts de cine a la pantalla. Històries reals convertides en petits tràilers, com la del David, un noi que feia mesos que només veia la seva germana per la pantalla del telèfon, va anar a donar sang i allà es van trobar casualment; o la del Marc, muntanyenc accidentat que els bombers van rescatar amb hipotèrmia i nombroses fractures. Va necessitar moltes transfusions per sobreviure, i ara torna tot el que li van donar: sent donant i volent ser bomber.

Notícies relacionades

A les lliteres on reposen els altruistes també hi ha històries, com la de l’Imma, que explica que el seu nebot, el Gerard, va tenir un greu accident. Quan va passar, ella ja acudia regularment a donar sang, però des d’aleshores encara ho fa més convençuda: «Avui per tu, demà per mi», sosté. A la Valentina la mou la seva filosofia de vida: «Fes el que t’agradaria que fessin per tu», sentencia. I allà era aquest divendres, «estic bé de salut i no em fa cap mal donar mig litre de sang. No me n’adono i faig una cosa bona». Així que des del Banc de Sang i Teixits conviden tothom, als que ja són donants i als que mai ho han sigut, a acostar-se a qualsevol dels punts habilitats per a l’extracció. «És fàcil», asseguren.

De fet, la generositat i l’altruisme estan garantits, aquest 2020 amb el coronavirus empastifant-ho tot les donacions han sigut diferents, però no pitjors. Ni en els temps més durs del confinament ha faltat sang, la gent va continuar responent fins i tot en els moments més incerts. I ha aparegut un nou tipus de donant, el de les persones que han superat la Covid-19 i entreguen el seu plasma. Però aquesta és també una altra pel·lícula.