Experts de l’OMS visitaran la Xina aquesta setmana per buscar origen del virus

El director general de l’organisme va afirmar fa unes setmanes estar «molt decebut» per les traves que Pequín estava posant a la missió

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Un equip d’experts internacionals de l’OMS visitarà la Xina aquesta setmana per portar a terme una recerca sobre els orígens del coronavirus SARS-CoV-2, causant de la pandèmia de la Covid-19, ha confirmat avui la Comissió Nacional de Sanitat del país asiàtic.

En un breu comunicat publicat en la seva pàgina web, l’organisme només indica que els tècnics de l’OMS arribaran dijous vinent, 14 de gener, a la Xina, i que «cooperaran» amb científics locals en aquestes indagacions.

Traves de Pequín

La comissió no especifica els llocs on es desplaçaran els experts, la possible arribada a la Xina dels quals ha causat polèmica en les últimes setmanes després que el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, afirmés estar «molt decebut» per les traves que Pequín estava posant a la missió, tot i que les autoritats xineses van negar estar posant-hi impediments.

Diversos integrants de l’equip havien començat els seus viatges a la Xina a principis d’any, però Tedros va lamentar que Pequín no havia «finalitzat els permisos necessaris» per accedir al país asiàtic, que va registrar el primer brot mundial de la Covid a la ciutat centreoriental de Wuhan durant les últimes jornades de desembre del 2019.

Els científics que no van poder accedir a la Xina van tornar als països d’origen fins que es resolgués la situació.

«Problema de visats»

En resposta, una portaveu de la cancelleria xinesa va qualificar la situació de «malentès» a l’assegurar la setmana passada que «mai hi ha hagut cap problema en la cooperació» amb l’OMS i que l’organització sabia «perfectament» que no es tractava només d’«un problema de visats», i va afegir que les dues parts continuaven preparant la visita i negociant les dates.

L’etíop havia elogiat contínuament Pequín per la seva col·laboració en la pandèmia al llarg del 2020, una cosa que li va valer dures crítiques a Occident, especialment per part dels Estats Units, ja que el seu govern ha acusat repetidament la Xina de ser la culpable de la propagació mundial del coronavirus.

Aquesta missió, «prioritària» per a l’OMS, està formada per científics de diverses organitzacions internacionals provinents dels EUA, el Japó, Rússia, el Regne Unit, els Països Baixos, Dinamarca, Austràlia, el Vietnam, Alemanya i Qatar.

Notícies relacionades

L’objectiu és trobar el possible origen animal del SARS-CoV-2 i els seus canals de transmissió a l’ésser humà; malgrat que la teoria inicial és que es va propagar a través d’un mercat de productes frescos i animals a Wuhan, la premsa oficial xinesa ha impulsat en els últims mesos una narrativa alternativa que assegura que aquest brot es podria deure a aliments congelats procedents d’altres països.

Tot i que experts de l’OMS ja van visitar la Xina amb aquest propòsit el febrer i el juliol de l’any passat –sense que en transcendissin gaire detalls–, l’organització d’aquesta missió s’ha demorat durant mesos i ha estat envoltada de secretisme, tant per part d’aquest organisme com de les autoritats xineses.