Temporal de neu i fred extrem

A cops de pala a les carreteres per tornar a la normalitat

  • Hi ha 691 carreteres afectades pel temporal, 138 de les quals han sigut tallades

  • L’Aemet i Protecció Civil esperen una jornada de temperatures encara més baixes aquest dimarts

  • Les presons de Valdemoro i Soto del Real, amb seriosos problemes d’accés

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

On no arriba la maquinària, a cops de pala. Agents de l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil retiren neu amb pales i rasclets en diversos punts del recorregut de l’M-40 madrilenya, la gran carretera de circumval·lació que comunica la capital amb les ciutats de la seva àrea metropolitana.

Els guàrdies tenen ordre d’assenyalar als serveis de grua on han de retirar vehicles que estan encallats en aquesta via de divendres passat a la nit. Però perquè la grua pugui accedir a carregar els vehicles, és necessari netejar punts als quals no arriben les llevaneus, en ocasions, grans quantitats de neu que des de diumenge a la nit ha passat a ser una massa congelada.

En la lluita contra aquests blocs de gel hi està també treballant l’UME de l’Exèrcit, amb una vintena d’efectius. Desbloquejar l’M-40 és clau per al trànsit de Madrid i per al trànsit de carreteres nacionals que comuniquen el nord i el sud de la Meseta amb la costa mediterrània.

La situació és similar en alguns punts de l’M-30, corona viària interior, que envolta la ciutat per la perifèria més pròxima. Aquesta carretera circular ha quedat ja neta, però circular-hi continua sent dificultós a causa del gel.

Vies clau

El Ministeri de l’Interior ha informat aquest dilluns al matí de l’afectació de 691 vies de la xarxa de carreteres per la neu i el gel, 138 de les quals estan tallades. Una és de la xarxa principal de carreteres, la C-25, a Girona. 

La Direcció General de Trànsit recorda que són obligatòries les cadenes en totes les vies de Madrid i a les carreteres CM-41 i CM-42 de Toledo. En total, són 320 les carreteres de tot el país per les quals per circular és necessari l’ús de cadenes. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha remarcat en roda de premsa al començament d’aquesta tarda que bona part d’aquestes vies afectades són carreteres d’accés a polígons industrials i grans àrees de treball, però s’ha congratulat que, amb recolzament de l’UME, s’hagi netejar l’accés a la gran plataforma logística de Mercamadrid.

L’UME intervé amb 213 efectius i 87 vehicles en el desbloqueig de diverses localitats a les províncies de Saragossa i Terol. La Guàrdia Civil, per la seva part, ha garantit, ha afirmat el ministre, l’arribada de les dosis previstes de vacunes de Pfizer que havien de ser repartides aquest dilluns.

Ve més fred

Ve més fredD’altra banda, el titular de Transports, José Luis Ábalos, s’ha reafirmat en el compromís del seu departament de garantir el subministrament de béns essencials. Durant la jornada han realitzat 37 actuacions en polígons industrials les llevaneus del ministeri, i, amb col·laboració de l’UME, es recupera, «de forma gradual», ha dit Ábalos, l’operativitat de les pistes de l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas.

Mas de 1.300 llevaneus del ministeri estan desplegades a Madrid, Catalunya, Castella-la Manxa, el País Valencià i Aragó, i continuen les restriccions al trànsit de vehicles pesants a Madrid, Toledo, Castelló i Saragossa. El ministre Ábalos ha insistit a demanar al públic que s’abstingui d’agafar el vehicle privat. «Les plaques de gel són una gran amenaça», ha dit.

La gerència ferroviària Adif treballa per restablir la connexió per AVE entre Madrid i Barcelona. A més, ha anunciat el ministre, s’ha procurat que totes les estacions de rodalies de Madrid tinguin «almenys una línia oberta». La recuperació d’aquest ramal del transport públic és «gradual».

Sobre avís de l’Agència Estatal de Meteorologia, la xarxa de Protecció Civil ha alertat que demà la situació de fred serà pitjor, amb temperatures de fins a 13 graus sota zero a Àvila, Segòvia, Albacete, Conca, Toledo, Ciudad Real, Guadalajara, Terol i Madrid.

Presons alliberades

Presons alliberadesLa presó de Valdemoro, al sud de Madrid, continua bloquejada per la neu i el gel sense que els vigilants puguin rebre el relleu des de dissabte passat. La Secretaria General d’Institucions Penitenciàries ha avançat que s’espera que al llarg de la jornada quedi expedit el camí fins aquesta presó, als voltants de la qual treballa una màquina llevaneu des d’aquesta matinada.

En la resta del sistema de presons regit pel Ministeri de l’Interior i que estava afectat per bloquejos, s’han pogut realitzar els relleus de funcionaris als centres penitenciaris Madrid I i II (Alcalá-Meco), Madrid IV (Navalcarnero), Madrid VI (Aranjuez), Madrid VII (Estremera) i les presons d’Osca, Terol i Zuera (Saragossa).

La presó de Soto del Real, una de les més importants del conglomerat penitenciari espanyol, té suspès l’accés d’autobusos pel gel acumulat a les carreteres; els funcionaris hi arriben amb els seus vehicles.

La Cañada, bloquejada

La Cañada, bloquejadaLa Comunitat de Madrid ha emès un comunicat en el qual assegura que el seu govern «prioritza des d’ahir la neteja del temporal de neu als vials de La Cañada perquè hi puguin arribar serveis sanitaris i logístics».

Notícies relacionades

La Cañada Real Galiana, barri conegut per ser una zona de pobresa i marginalitat, un dels punts que va visitar el 2019 el relator de l’ONU per a la pobresa, fa un mes que no té energia elèctrica ni calefacció. L’Executiu madrileny assegura que «el Sector 6 –el més conflictiu, amb nombroses cabanyes dedicades a la venda de droga– ha sigut ja pràcticament obert gràcies a la col·laboració amb una empresa de maquinària, i els sectors del 2 al 5 s’espera que ho estiguin avui amb efectius de Protecció Civil».

El comissionat per a La Cañada de l’Ajuntament de Madrid i la firma energètica Naturgy han acordat el repartiment de 120 bombones de butà i 100 estufes, que es realitzarà amb la coordinació de la parròquia de Santo Domingo, l’església de La Cañada, segons informa el Govern madrileny. «Hi està havent problemes de logística per a l’arribada del material, a més d’episodis de violència a la zona. La Comunitat de Madrid ha cursat avui escrit a la Delegació de Govern perquè s’incrementi la seguretat a la zona», diu el comunicat.