Avenç de la tempesta

El temporal ‘Filomena’ tanca cinc carreteres catalanes però amb poques incidències

El Govern alerta que el risc es mantindrà tota la jornada, tot i que pugen les cotes de neu

4
Es llegeix en minuts

Catalunya ha despertat amb neu en diferents nuclis del territori, amb cinc carreteres tallades fins al migdia i més de 80 on és necessari l’ús de cadenes per desplaçar-se. No obstant, no hi havia vehicles atrapats pel temporal ‘Filomena’ i la població ha fet cas de la petició del Govern de no fer cap desplaçament que no sigui imprescindible. Les incidències al territori fins ara han sigut mínimes. Uns 2.000 camions estan aparcats en zones de servei, sobretot a la Jonquera, esperant que millori el temps.

El temporal ha arribat de matinada pel sud, on s’acumulaven fins a 30 centímetres de neu en punts de les Terres de l’Ebre, mentre que amb prou feines ha nevat a l’àrea de Barcelona, com han destacat al matí en una roda de premsa telemàtica el conseller d’Interior, Miquel Sàmper. Ha relatat que ara per ara l’afectació està sent «menys del que es preveia» a la part central de Catalunya.

El mal temps ha obligat a tallar cinc carreteres de la xarxa viària catalana, entre les quals destaca l’Eix Transversal entre Vilobí d’Onyar i Espinelves, i hi ha uns vuitanta trams afectats. Altres vies tallades són l’LP-3322, entre Mollerussa i Bellcaire d’Urgell; i l’N-240 a Vimbodí, la C-44 entre Tivissa i Vandellòs, i la TV-3022 entre Perelló i Rasquera.

La demarcació més afectada és la de Lleida, on es necessiten cadenes en més de 40 vies, entre aquestes diversos trams de l’N-260, l’N-230 entre Lleida i Alfarràs, C-12 entre Maials i Albatàrrec i entre Lleida i Balaguer, la C-53 entre Tàrrega i Balaguer, la C-26 entre Alfarràs i Balaguer i en dos trams més, la C-28 entre Baqueira i Esterri d’Àneu i C-13 entre Llavorsí i Esterri, segons el Servei Català de Trànsit. A Tarragona hi ha més de 20 vies afectades, entre les quals destaquen la C-43 entre Gandesa i Benifallet, la C-12 entre Amposta i Vilanova de Meià, la T-704 entre Reus i Prades, la T-702 entre Cornudella de Montsant i la Palma d’Ebre. A la demarcació de Barcelona hi ha quatre vies afectades, entre aquestes la C-16 de Bagà a Guardiola de Berguedà.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins aquest dissabte a les 12.00 hores un total de 265 trucades a causa de l’episodi de neu a Catalunya. La majoria s’han registrat al Segrià (Lleida), Osona (Barcelona) i al Tarragonès (Tarragona).

Quedar-se a casa

Malgrat la tranquil·litat relativa al territori «si ahir el consell era no sortir de casa, el d’avui és no sortir de casa», ha insistit el conseller, ja que pot continuar nevant «en qualsevol moment». Existeix el risc afegit que al tractar-se de neu humida i més pesant es pugui acumular en els arbres i provocar la perillosa ruptura de branques si arriben forts vents.

Sàmper ha afirmat que fins al moment hi ha hagut una mobilitat viària molt baixa a Catalunya, on no hi havia vehicles atrapats –únicament dos camions els conductors dels quals havien sigut ja evacuats–, i ha agraït la col·laboració ciutadana. En aquest sentit, el comissari portaveu dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero, també ha insistit que s’evitin al màxim els desplaçaments i no se surti a la carretera per anar a veure la neu: «L’episodi de neu encara no ha acabat».

Han calculat que uns 2.000 camions es mantenen immobilitzats a causa de les restriccions de trànsit pel temporal de neu en àrees de servei de carreteres catalanes, especialment a la Jonquera (Girona), on hi ha un miler que ja estaven començant a sortir en direcció a França per evitar el col·lapse.

Més enllà d’un tall de llum a Gironella (Berguedà), ja resolt, tampoc consten incidències en els subministraments, segons el conseller, que ha precisat que a la xarxa ferroviària únicament s’ha hagut de tallar a l’R-12, entre Manresa (Bages) i Lleida, tot i que aquesta incidència s’ha solucionat cap a les 11.15 hores.

A més, l’aeroport de Barajas, a Madrid, on la nevada ha sigut més copiosa i ha provocat molts més problemes que a Catalunya, ha derivat vuit vols cap al de Barcelona. També s’ha suspès el servei de l’AVE entre Madrid i Barcelona.

Segons el director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Eliseu Vilaclara, les nevades, que no han arribat al litoral, han deixat gruixos de fins a 30 centímetres en algunes zones de Tarragona que podrien ser de fins a mig metre en pròximes hores, mentre que a la resta i a l’interior el màxim se situa entre 2 i 5 centímetres.

Evolució en les pròximes hores

Notícies relacionades

De cara a l’evolució del temporal, ha pronosticat que es consolidarà a la zona sud, on la cota de neu es mantindrà baixa, al voltant dels 200 metres. Progressivament, el gruix del temporal es desplaçarà fins a la zona nord-est de Catalunya, a comarques com el Ripollès, la Garrotxa i la zona oest de la Selva, amb gruixos que podrien oscil·lar entre els 20 i els 30 centímetres en la cota 400. A la zona central, pujarà fins als 600 o 700 metres a partir del migdia.

Diumenge s’espera que les precipitacions es tornin a concentrar als extrems sud i nord-est de Catalunya, amb precipitacions abundants a la Costa Brava i nevades al Ripollès, la Garrotxa, Osona i part de la Selva. D’altra banda, també ha remarcat el fort vent temporal marítim, amb onades que poden superar els quatre metres a la zona de l’Ebre.