Madrid farà test d’antígens a les clíniques dentals i aixecarà el tancament perimetral

  • La Comunitat de Madrid continuarà amb les restriccions exclusivament per zones bàsiques de salut

  • Només el 7,8% de la població tindrà limitats els moviments d’entrada i sortida a partir del 4 de gener

GRAF5612  MADRID  15 12 2020 - La presidenta de la Comunidad de Madrid  Isabel Diaz Ayuso  firma un protocolo general de actuacion con las grandes superficies de distribucion para promocionar el consumo de alimentos de Madrid en Navidad  EFE  J j  Guillen

GRAF5612 MADRID 15 12 2020 - La presidenta de la Comunidad de Madrid Isabel Diaz Ayuso firma un protocolo general de actuacion con las grandes superficies de distribucion para promocionar el consumo de alimentos de Madrid en Navidad EFE J j Guillen / J J Guillen

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La Comunitat de Madrid, que va aplicar de mala gana el tancament perimetral durant el Nadal, acordat en el Consell Interterritorial de Salut fins al 6 de gener que ve, preveu aixecar-lo una vegada passi el dia de Reis. I és que el govern capitanejat per Isabel Díaz Ayuso vol continuar amb els tancaments exclusivament a les àrees sanitàries amb més casos, malgrat l’increment de la incidència a la Comunitat. D’aquesta forma, el dia 6 s’aixecarà el cordó autonòmic i a partir de dilluns que ve els moviments d’entrades i sortides, així com les restriccions d’aforaments i horaris més destacades, s’aplicaran només a 18 zones bàsiques de salut, pertanyents a cinc localitats.

Això suposa aplicar controls de moviment (que normalment són molt laxos i inapreciables) exclusivament al 7,8% de la població, entorn de mig milió d’habitants, quan altres autonomies, com Catalunya, estan estudiant incrementar les restriccions a causa de l’augment de la incidència i el repunt que poden deixar les trobades nadalenques.

«Continuarem amb aquesta metodologia de contenció del contagi perquè hem vist que quan s’actua en zones bàsiques de salut, s’obtenen bons resultats», ha afirmat aquest dissabte el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero.

Test a les clíniques dentals

Juntament amb aquesta polèmica estratègia, que provoca gran confusió entre els madrilenys a causa que molts veïns ni tan sols saben que els seus barris estan confinats perquè amb prou feines hi ha informació i controls, la Comunitat de Madrid continua amb la seva intenció d’incrementar el nombre d’instal·lacions per fer tests d’antígens per detectar persones asimptomàtiques.

Per això firmarà un conveni amb el Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs perquè es pugui portar a terme l’estratègia de cribratge i detecció en prop de 500 clíniques dentals. La Conselleria de Sanitat proporcionarà els tests ràpids d’antígens, que s’han demostrat útils per contenir l’epidèmia, a les clíniques i facilitarà als odontòlegs l’accés a la plataforma informàtica, de manera que aquests puguin comunicar els resultats a la Direcció General de Salut Pública.

El rebuig de les farmàcies

El Govern d’Ayuso volia que les farmàcies també poguessin fer els tests als ciutadans que desitgin conèixer el seu estat immunològic, però finalment només faran aquestes proves a les apotecaries situades en els punts d’alta transmissió i prèvia citació per part de la Direcció General de Salut Pública, que són les condicions que ha imposat el Ministeri de Sanitat. No obstant, aquest dissabte Escudero ha explicat que els serveis jurídics del Govern regional estan «buscant la forma que els tests arribin al més aviat possible a les farmàcies», després de la resposta «tardana i ambigua» del Ministeri de Sanitat.

Finalment, la Conselleria de Sanitat ha confirmat que fins ara s’han detectat un total de nou casos de la soca britànica del virus, que segons els primers estudis és més contagiosa, i que hi ha 30 possibles casos més en estudi.

Les noves zones bàsiques amb restriccions

A a partir del 4 de gener a les 00:00 hores, es limitarà l’entrada i la sortida durant 14 dies, fins al dilluns 18 de gener, a les zones bàsiques de Marques de la Valdavia i Alcobendas Chopera, a Alcobendas; Las Olivas i Aranjuez, a Aranjuez; San Fernando i Los Alperchines, a San Fernando de Henares; Virgen del Cortijo, al districte d’Hortaleza de Madrid capital; i a la zona bàsica de Torrelodones, que afecta els municipis de Torrelodones i Hoyo de Manzanares.

Així mateix, la Direcció General de Salut Pública establirà restriccions d’entrada i sortida en el perímetre de cinc localitats concretes que no coincideixen amb el d’una zona bàsica, ja que els focus de transmissió hi estan més localitzats: Ciempozuelos, Navalcarnero, Algete, Mejorada del Campo i Villarejo de Salvanés.

Segueixen vigent a La Moraleja

A més, la Conselleria de Sanitat continua amb les restriccions de mobilitat, durant set dies més, és a dir, fins a les 00:00 hores del dilluns 11 de gener, a la zona bàsica de salut de La Moraleja, a Alcobendas; a Andrés Mellado, al districte de Chamberí, i Sanchinarro, a Hortaleza, totes dues a Madrid capital; a les zones de Felipe II i Alcalde Bartolomé González, a Móstoles; i a la de Getafe Nord, a Getafe.

Notícies relacionades

Alhora, es manté la vigència de les limitacions durant 14 dies, des del 28 de desembre passat i fins al dilluns 11 de gener a les 00:00 hores, a la zona bàsica d’Aravaca, al districte de Moncloa-Aravaca i la zona bàsica de General Moscardó, al districte de Tetuan, totes dues a Madrid capital; així com a les zones bàsiques de Reyes Católicos i V Centenario, que es troben a San Sebastián de los Reyes.

En aquests nuclis de població només es pot entrar i sortir per motius justificats, i els ciutadans es poden desplaçar per la via pública dins dels perímetres de l’àrea afectada. Per al dia de Reis, el 6 de gener, no hi haurà restricció de mobilitat d’entrada i sortida en aquests nuclis de població.