UN ANY MÉS

L’Any Sant Compostel·là durarà fins al 2022 per la pandèmia

L’Any Sant Compostel·là durarà fins al 2022 per la pandèmia
2
Es llegeix en minuts

La Santa Seu ha decretat la prolongació de l’Any Sant 2021 durant tot l’any 2022 per les circumstàncies excepcionals que envolten la seva celebració a causa de la pandèmia de Covid-19. Així ho ha anunciat el nunci apostòlic per a Espanya, Bernardito Auza, a l’acabar l’eucaristia amb què ha finalitzat l’obertura de la Porta Santa, just abans que comencés el vol del ‘botafumeiro’.

Auza ha pres la paraula per llegir un decret de la penitencieria apostòlica, datat a inicis d’aquest mes de desembre, en el qual, tenint en compte les difícils circumstàncies que es viuen a tot el món per la pandèmia de la Covid-19, el Papa acorda prorrogar els dons espirituals vinculats a l’Any Sant durant tot el 2022.

Després de rebre la notícia, l’arquebisbe compostel·là, Julián Barrio, ha expressat el seu «agraïment profund» per «aquesta gràcia» concedida pel Sant Pare que, ha explicat, alegrarà «tants i tants pelegrins» del Camí de Sant Jaume que al llarg d’aquests dos anys arribaran davant la tomba de l’apòstol i podran entrar per la Porta Santa.

Aquest és un dels ‘Xacobeos’ més esperats dels últims anys, ja que es produeix al final del període més llarg de la cadència de celebració d’aquests jubileus, 11 anys. A més, arriba en mig d’una pandèmia mundial i en un context en el qual el turisme pot ajudar en la recuperació econòmica. Guanyar el Xacobeo sempre és un gran al·licient per als pelegrins creients catòlics a l’hora de realitzar el Camí de Sant Jaume, perquè suposa guanyar indulgència plena.

Ruptura de la Porta Santa

Notícies relacionades

L’inici de l’Any Sant s’ha celebrat amb una cerimònia marcada per les mesures anti-Covid, amb limitació d’assistència i mascareta obligatòria. L’acte civil va començar passades les 16.00 hores a la Praza do Obradoiro, quan el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, que va exercir de delegat regi, va accedir a la tribuna, on va escoltar l’himne d’Espanya i, posteriorment, va passar revista a les tropes. Després d’això, es va produir la salutació a les autoritats presents, entre les quals el president del Parlament, Miguel Santalices; el delegat del Govern a Galícia, Javier Losada, o la ministra Yolanda Díaz.

Posteriorment, l’arquebisbe de Santiago ha sigut l’encarregat de colpejar simbòlicament amb un martell de plata la Porta Santa, ja que, en aquesta ocasió, per preservar les obres de restauració de la catedral, no s’ha realitzat el ritu de demolició del mur de pedra. Posteriorment, ha obert la Porta Santa i ha donat per inaugurat aquest Any Sant 2021-2022.

Temes:

Galícia Turisme