Els ministres es bolcaran a promoure la vacuna i fer front a l’oposició

  • La Moncloa desplega el seu pla de comunicació per combatre la desconfiança social i les notícies falses

  • La dreta acusa Sánchez d’abusar de la propaganda per rendibilitzar la vacunació

16 12 2020 El ministro de Sanidad  Salvador Illa  ofrece una rueda de prensa tras el Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud  en Madrid (Espana)  a 16 de diciembre de 2020   SALUD   EUROPA PRESS J  Hellin  POOL - Europa Press

16 12 2020 El ministro de Sanidad Salvador Illa ofrece una rueda de prensa tras el Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud en Madrid (Espana) a 16 de diciembre de 2020 SALUD EUROPA PRESS J Hellin POOL - Europa Press / EUROPA PRESS J Hellin POOL - E

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Fa dies que tots els membres del Govern de Pedro Sánchez van rebre una directriu: aprofitar i fins i tot doblar el seu nombre d’intervencions públiques per tal de promoure el procés de vacunació entre els espanyols, tot i que també tractin altres qüestions que puguin ser pròpies de la seva àrea. N’hi ha prou amb fer un cop d’ull a les agendes ministerials per comprovar que hi ha més activitat oficial que la que hi sol haver durant el Nadal. I les entrevistes als mitjans de comunicació se succeeixen sense parar, amb el titular de Sanitat, Salvador Illa, batent un rècord. És el que té ser el ministre d’una pandèmia històrica, és clar. L’oposició no es queda enrere beneint amb una mà les vacunes com l’esperança per abandonar la crisi sanitària, econòmica i social i, amb l’altra, carregant contra l’Executiu per «mala gestió» i fer «propaganda».

La intenció de Sánchez i els seus és, principalment, combatre les crítiques de la dreta en el dia a dia i lluitar contra la por ciutadana per la vacuna a través de la comunicació. Hi ha dissenyat un pla nacional estratègic sobre això, impulsat pels ministeris de Ciència, Sanitat i la secretaria d’Estat de Comunicació. Les notícies falses són el principal adversari. A la Moncloa hi ha consciència i, sobretot, hi ha dades entorn dels dubtes que els ciutadans continuen tenint als riscos de la inoculació, malgrat que aquests dubtes semblen anar disminuint a poc a poc. Almenys això és el que suggereixen els macrosondejos que s’han anat fent des d’organismes científics públics per radiografiar la confiança social en els nous productes farmacèutics.

Aquest diumenge, primer dia de la vacunació a Espanya, va ser Illa qui va sortir a la palestra a parlar del procés d’immunització, mirant de trobar l’equilibri entre transmetre esperança i aconsellar prudència per no abaixar la guàrdia en la prevenció davant el virus. De passada, va fer diverses picades d’ullet per a la ‘cogestió’ amb les comunitats autònomes: no en va les principals crítiques que reben ell i la resta del Govern provenen de territoris com Madrid (especialment) i Andalusia. I el que ha d’arribar.

¿Apuntar-se’n punts?

Notícies relacionades

Tampoc el cap de l’oposició, Pablo Casado, desmereix a l’hora de repartir estopa política. Fins i tot en l’arrencada de la campanya de vacunació. «L’inici de la vacunació contra la Covid és una gran notícia per superar aviat la pandèmia. La UE coordina la seva adquisició, les comunitats autònomes l’administren i el Govern ha de garantir la seva distribució equitativa sense propaganda per atribuir-se un èxit que la seva nefasta gestió no es mereix», va etzibar Casado a través de les xarxes socials.

El tuit del president del PP condensa les dues idees amb què el seu partit, com Vox, pretén evitar que l’Executiu rendibilitzi davant l’opinió pública l’anhelada arribada de la vacuna: les acusacions d’excés de «propaganda» governamental, remarcant que són les autoritats europees, i no les de la Moncloa, les que s’han encarregat de coordinar la compra del producte que ara s’ha de subministrar des de les autonomies. La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, es va donar 24 hores de treva per carregar directament contra Pedro Sánchez, però va insistir que ella exigeix més vacunes. La seva nova bandera. «[...] La comunitat de Madrid inicia un operatiu sanitari sense precedents que estarà subjecte a la distribució suficient de dosis. Després d’uns mesos molt durs, avui és un dia per a l’esperança», va rematar. Ja és alguna cosa.