CONFLICTE

La policia de Badalona deté una de les supervivents de la nau incendiada que estava en «cerca i captura»

Segons una testimoni, el motiu de l’arrest és una denúncia per unes suposades lesions perpetrades el dia 10, durant el matí següent de la tragèdia

L’arrestada és una dels caps visibles del campament improvisat al barri de Gorg, i una de les veus més crítiques amb el govern d’Albiol

Badalona 16 12 2020 Personas que vivian en la nave incendiada de Badalona han acampado en una calle cercana  en el barrio de Gorg Foto de Ferran Nadeu

Badalona 16 12 2020 Personas que vivian en la nave incendiada de Badalona han acampado en una calle cercana en el barrio de Gorg Foto de Ferran Nadeu / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva
Anna Rocasalva

Periodista.

ver +

La Guàrdia Urbana de Badalona ha detingut aquest dimecres Cristina Stiegler, una de les supervivents de l’incendi de la nau de Gorg ocupada en la qual vivien centenars de migrants africans, en condicions d’indigència, des de feia més de 10 anys. L’arrest s’ha produït durant el matí d’aquest dimecres, per part de la policia local, al campament improvisat on una cinquantena d’antics residents de la nau pernocten des de fa gairebé dues setmanes.

Segons ha comunicat l’Ajuntament de Badalona, «hi ha hagut un aldarull on han intervingut Mossos i Guàrdia Urbana. S’han fet diverses identificacions i una de les persones que s’ha identificat està en cerca i captura per part d’un jutjat i, per tant, s’ha procedit a la seva detenció per posar-la a disposició judicial».

No obstant, la versió del consistori difereix la que ha relatat la testimoni Gaby Morales a aquest diari. Segons la jove, dues patrulles de la Guàrdia Urbana s’haurien, suposadament, acostat al campament per aclarir la «preparació de barbacoes» en ple carrer; un tema que «preocupa» diversos veïns de la zona amb els quals ha pogut parlar aquest diari, que denuncien l’encesa de «diversos focs», aparentment perquè «els habitants s’escalfin durant la nit».

Denúncia per lesions

No obstant, Morales ha explicat que, al descobrir la Cristina, «la policia ha decidit emportar-se-la detinguda». «Al veure que no li notificaven el motiu, ens hem oposat a l’arrest i els agents li han llegit els seus drets i li han comunicat que, a l’oficina dels Mossos d’Esquadra a la qual se l’emportaven, li donarien més detalls sobre que algú l’havia denunciat per lesions el dia 10 de desembre», descriu la testimoni.

Precisament, aquesta data és la de l’endemà del tràgic incendi de la nau, en la qual van morir quatre persones i una vintena van resultar ferides. Per la seva banda, els Mossos d’Esquadra únicament han puntualitzat que, si l’arrestada es remet als Mossos, es tracta simplement d’«un tema de custòdia».

Una supervivent «coneguda»

La Cristina, parella d’un resident de la nau de Gorg i supervivent de l’incendi, s’havia erigit en els últims dies com un dels caps més visibles de les reivindicacions del campament improvisat. El petit reducte de migrants que ha decidit assentar-se a la rambla de Gorg, a prop d’on hi havia la seva antiga llar, es nega a acceptar l’alternativa habitacional que els ofereix Serveis Socials. Ho fan perquè consideren que els horaris dels hostals i albergs són «excessivament restrictius», una cosa que ells entenen com una voluntat autoritària de «controlar-los» i que els fan sentir com «en una presó». També s’oposen a pernoctar en aquests espais perquè es troben «dispersos per la geografia catalana» i els «obliguen a marxar de Badalona» i «separar la comunitat».

«El que aquest govern municipal no entén és que som una xarxa comunitària molt unida i sembla que ens vulguin enviar a altres ciutats perquè siguem el problema d’altres municipis», denunciava la mateixa Cristina a aquest diari la setmana passada. «A Badalona tenim la nostra font d’ingressos a través de la venda de ferralla i altres feines en negre, no podem estar constantment desplaçant-nos, sense cap identificació i sense bitllet de transport», afegia.

Condicions de l’ajuntament

Notícies relacionades

Així mateix, en un document, al qual va tenir accés aquest diari, s’observa que l’Ajuntament de Badalona imposa condicions als supervivents de la nau incendiada de Gorg que necessitin una alternativa habitacional. L’escrit, que ha de ser acceptat, firmat i omplert per la persona usuària, expressa que l’allotjament a la ciutat de Badalona «no està garantit» i que si l’usuari no es presenta a la pensió o se salta el menjar durant dos dies consecutius o durant tres dies alternats, els beneficiaris «perdran el dret a l’allotjament».

Stiegler també s’ha convertit en una de les veus més crítiques amb el govern local del popular, Xavier García Albiol, al qual qualifica les seves polítiques de «racistes». L’última vegada que va parlar amb aquest diari, l’arrestada va explicar que la Guàrdia Urbana «l’havia informat que estava en cerca i captura»; un fet que ella va denunciar en el seu compte de Facebook, un compte personal que, segons la mateixa Cristina, va ser posteriorment «bloquejat».