Solidaritat

El projecte ‘Sostre 360º’ dona cobertura a 140 joves vulnerables

La Fundació La Caixa reforça el seu compromís en plena pandèmia de la Covid-19

El projecte ‘Sostre 360º’ dona cobertura a 140 joves vulnerables
2
Es llegeix en minuts

El Departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies, de la Generalitat de Catalunya, impulsa el projecte ‘Sostre 360º’, un programa d’acompanyament personalitzat a joves vulnerables majors d’edat que es viuen al carrer. La iniciativa, que treballarà amb ajuntaments i consells comarcals, compta amb una inversió de 2,02 milions del Departament, i amb la col·laboració de la Fundació La Caixa, que aportarà una inversió de 808.501 euros per a dos projectes a Tarragona i Manresa.

Joves sense recursos

El projecte preveu ajudar un mínim de 140 joves, a qui oferirà recolzament social i habitacional. Es pretén nodrir del treball en xarxa i multidisciplinari per atendre les necessitats bàsiques, superar situacions conflictives i evitar la cronificació de la situació de vulnerabilitat. Si hi hagués situacions de greu deteriorament físic o mental també es contempla oferir als afectats allotjament domiciliari.

Tot i que és un projecte que es dirigeix a tots els joves d’entre 18 i 24 anys en situació de carrer, cal apuntar que un dels perfils majoritaris que es preveu atendre és la de joves immigrants, sense documentació i amb poca capacitat d’adhesió a serveis socials o altres projectes d’atenció a les persones de la seva edat.

Abordatge multidisciplinari

Abordatge multidisciplinariEl programa oferirà diferents ajuts, com són: l’acompanyament a l’autonomia personal, que busca donar suport a la vida quotidiana, rutines domèstica, hàbits saludables i vetllar per la convivència dins i fora del recurs habitacional. El recolzament en processos administratius, legals i judicials, acompanyant els joves en l’obtenció de documentació legal i els tràmits per a la regularització administrativa. Així mateix ajudar a la formació i la inserció sociolaboral.

D’altra banda, pretén facilitar l’accés a la xarxa sanitària, assistint en l’inici de processos de deshabituació a substàncies addictives i promoure la salut emocional i física juntament amb la recerca d’una vivenda alternativa.

Perspectiva sistemàtica

Notícies relacionades

‘Sostre 360º’ es desenvoluparà a les comarques del Maresme i el Gironès, i les ciutats de Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona i Manresa. Es facilitarà el treball en xarxa, la col·laboració i la coordinació amb els serveis i recursos que ofereix l’entorn, imprescindibles per arribar a l’objectiu d’integrar els joves. També promourà l’ús i la vinculació als serveis de la xarxa comunitària que siguin més adequats en cada moment.

Els serveis socials dels municipis seran la porta d’entrada al programa, amb la participació per a la valoració i diagnòstic inicials de la situació del o la jove i de les seves necessitats, a través d’una comissió gestora que farà seguiment del projecte. L’acompanyament finalitza una vegada el jove arribi a l’emancipació i integració social, o bé quan se’l pugui derivar a altres recursos més específics.