Un milió d’euros en droga

Cop a Barcelona contra el tràfic de marihuana a gran escala

Una macrooperació policial a la província acaba amb 22 detinguts i el desmantellament de 15 plantacions

3
Es llegeix en minuts

Una macrooperació policial desenvolupada el 4 de desembre contra un grup que es dedicava al cultiu i distribució de marihuana a gran escala des de Barcelona i la seva àrea metropolitana va concloure amb 22 detinguts, el desmantellament de 15 plantacions i el decomís de droga per valor d’un milió d’euros. 

Segons han informat avui els Mossos, al dispositiu es van practicar 23 entrades i registres, amb la participació de més de 300 agents, a les comarques del Barcelonès, el Vallès Oriental, el Maresme, l’Alt Penedès i el Baix Empordà, en què també es van intervenir més de 63.000 euros en efectiu. 

Els detinguts, per la seva presumpta participació en els delictes de cultiu i tràfic de marihuana, pertinença a organització criminal i defraudació del fluid elèctric, són de nacionalitats espanyola, holandesa, francesa, turca, iraniana i colombiana

Les entrades es van realitzar a les localitats de Barcelona, Badalona, Polinyà, la Roca del Vallès, el Masnou, Arenys de Mar, Palamós i Olèrdola, i també es va practicar una de les diligències a Eivissa per part de la Guàrdia Civil amb la col·laboració d’efectius dels Mossos. 

15 plantacions

L’operació va permetre el desmantellament de 15 plantacions de marihuana i el decomís d’unes 16.000 plantes en diferents estadis de creixement, de més de 110 quilos de cabdells de marihuana, 21 quilos de pol·len d’haixix, així com uns 250 cigarrets de marihuana i haixix i 33 pots amb olis i resines d’haixix. 

A més, es va determinar que el grup hauria defraudat l’energia elèctrica equivalent al consum mitjà anual de 368 vivendes, un consum superior a 3.500 kWh a l’any. 

La investigació policial es va iniciar a principis del 2019, quan la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos va rebre informacions sobre un home d’origen holandès, resident a Badalona, que presumptament es dedicava al cultiu de marihuana per després distribuir-la des d’aquesta ciutat i des de Barcelona. 

El coneixement d’aquest fet va permetre als investigadors detectar un complex entramat delinqüencial dedicat al cultiu il·lícit de marihuana i també a la producció d’esqueixos per a la seva venda a altres traficants. 

L’estructura inicial de Barcelona, integrada per l’holandès i una parella d’espanyols d’origen veneçolà, a més de cultivar marihuana, gestionava també associacions cannàbiques a Barcelona, que aprofitaven per portar a terme la seva activitat il·legal. 

Respecte a la branca del Vallès Oriental i el Maresme, els seus membres operaven des de cases unifamiliars, ubicades en urbanitzacions poc massificades, per afavorir la seva clandestinitat. 

Els seus responsables eren ciutadans d’origen iranià amb nacionalitat holandesa, que mantenien trobades en una associació cannàbica de Mataró des d’on presumptament planificaven les seves accions. 

El novembre, les primeres detencions

El gener del 2020 es va poder interceptar a Vilafranca del Penedès (Barcelona) un dels transports de droga de l’organització, quan els agents van aturar una furgoneta que contenia més de 30 quilograms de marihuana preparada per al seu consum. 

Les posteriors investigacions van continuar detectant moviments de les dues estructures criminals connectades, fins i tot durant l’estat d’alarma decretat pel Govern arran de la pandèmia de la Covid-19. 

No va ser fins a finals de novembre del 2020 que es van realitzar les primeres detencions del cas, al detectar que alguns dels investigats semblava que estaven a punt de fer la recollida d’una de les plantacions a Rubí. L’actuació policial va suposar la detenció de tres homes d’origen xinès, serbi i argentí, la intervenció de 944 plantes i de més de 3 quilograms de cabdells. 

Notícies relacionades

Dies després es va culminar la desarticulació del grup amb el macrodispositiu del passat 4 de desembre, en el qual es van practicar 23 entrades i registres i es va donar per desmantellat l’entramat criminal. 

Els detinguts, al passar a disposició judicial, van quedar en llibertat amb mesures cautelars.