Avis amb Covid

53 morts a Tremp: una cadena de despropòsits

  • Salut va activar la primera neteja del geriàtric el 29 de novembre: 10 dies després de notificar el primer positiu
  • La conselleria encara no ha entregat la documentació requerida per la Fiscalia de Lleida, que investigarà l’assumpte
Tremp  Pallars Jussa  Lleida 14 10 2020 Foto Jordi V  Pou

Tremp Pallars Jussa Lleida 14 10 2020 Foto Jordi V Pou / Foto JordiV Pou

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«En cas de presència de persones amb sospita o malaltes per SARS-Cov-2 [coronavirus], és necessari reforçar les actuacions de desinfecció en tots aquests espais i elements». Així explicava al juny la Conselleria de Salut la necessitat de desinfectar, de forma urgent, les residències geriàtriques on hi hagués brots de coronavirus. Unes recomanacions que no es van aplicar a la residència Sant Hospital de Tremp, on ja han mort 53 persones, el 37% dels interns. La primera desinfecció que va activar Salut en aquest centre no va ser fins al 29 de novembre, tot i que el brot es coneixia 10 dies abans: el 19 de novembre. Una llarga tirallonga d’errors, molts encara per conèixer, han fet esclatar la tragèdia, mentre Salut i la Fundació Jaume Fiella, l’antiga gestora del centre, es llancen retrets mutus.

Es desconeix quan va ser la primera desinfecció que es va produir a la residència de Tremp, una vegada es va conèixer que un treballador va ser infectat del virus. En qualsevol cas, va ser la fundació Fiella l’única que la va poder activar (Salut no ho va fer), tot i que en el llarg comunicat remès dissabte passat no va informar que es produís aquesta desinfecció. Tampoc ho sap el president del patronat, el rector de Tremp, Joan Antoni Mateo. Van transcórrer 10 dies fins que Salut va proposar a una empresa especialitzada que entrés a desinfectar les portes, els menjadors i les zones comunes per reduir a mínims la presència del virus.

De fet, a diferència del que ha ocorregut en altres geriàtrics, ni l’Exèrcit ni Bombers de la Generalitat van ser requerits per realitzar cap desinfecció dins del centre. Els primers van ser temptejats el 26 de novembre, una setmana després que es conegués el primer infectat. La mateixa fundació Fiella va cridar els responsables de l’acadèmia militar de Talarn (Pallars Jussà) per preguntar si podien fer la tasca. Fonts de l’ens, que confirmen la trucada, aclareixen que mai van posar fil a l’agulla. «Els vam dir que ho demanessin a la subdelegació del Govern, que no hi havia problema, i ja no vam tornar a saber-ne res», afegeixen des de l’acadèmia. També expliquen que aquell mateix cap de setmana Maria Pilar Cases, alcaldessa de Tremp, els va tornar a sondejar de forma informal, però també va acabar en res. L’alcaldessa, per la seva part, ha declinat fer més declaracions sobre el brot de la residència de Tremp.

Tardança

Els bombers van entrar a la residència el dia 29 de novembre, però només per «inspeccionar» la residència i veure si es podia sectoritzar, segons aclareix la portaveu del cos. És a dir, 10 dies després de conèixer el primer positiu i una vegada el centre va ser intervingut. «A nosaltres només ens poden activar Protecció Civil i Salut», aclareixen des de Bombers de la Generalitat. Justament aquell dia la delegació de Salut a Lleida explica que va entrar una empresa especialitzada que sí que va desinfectar el centre. ¿Per què no ho van fer abans, com ha ocorregut a Cervera, on els bombers no van tardar ni 48 hores a desinfectar el centre? «A Cervera es va activar de forma precoç la col·laboració de Bombers per a la planificació i execució de la sectorització, ja que és un centre amb limitacions estructurals», aclareixen des de la mateixa delegació. A Tremp, en canvi, «la intervenció va ser planificada i consensuada amb Salut Pública, el centre d’atenció primària (CAP), la direcció del centre, el responsable higienicosanitari i els bombers». Una explicació que els familiars no aconsegueixen comprendre.

Notícies relacionades

Es desconeix qui va fer aquesta primera desinfecció, acompanyats pels bombers. La segona desinfecció, el 4 de desembre, va ser a càrrec d’una empresa homologada: Higia. Té seu a Tremp i, de fet, cada tres mesos realitza una inspecció de plagues al geriàtric. «Ja abans del brot ens vam oferir a la fundació per venir a desinfectar. Quan vam saber l’abast del brot, ens vam oferir a l’alcaldessa», explica el gestor de l’empresa, Francisco Vílchez. Aquesta segona desinfecció només va cobrir el 40% del geriàtric, i no va costar ni un euro perquè la van fer de forma gratuïta.

A partir d’aquí, les acusacions entre Salut i la Fundació Jaume Fiella són constants. Uns critiquen no haver aplicat correctament els protocols Covid. Els altres remarquen que experts de Salut van entrar al centre el mateix dia 21 per supervisar i ajudar a controlar el brot, i no van fer res al respecte. Mentrestant, el Fiscal de Lleida ja ha obert una investigació per conèixer l’ocorregut, tot i que Salut encara no li ha remès la documentació requerida. Aquest dilluns són ja 53 els avis morts, i ningú n’ha assumit la culpa. Un dubte que ho envolta tot: ¿es repetirà aquesta tragèdia en una altra residència?